Shiatsu: Släpp spänningar i Bagarmossen

Shiatsu: Släpp spänningar i Bagarmossen

Att hitta ny energi i vår vardag är något som många strävar efter och många söker finna den på en ny arbetsplats, en ny hobby men också genom träning.

Men energin kanske redan finns inom oss själva och har låsts upp av att kroppen har ont eller stelnat till i axlar, rygg eller nacke. Då kan det vara läge att boka in en tid hos en Shiatsuterapeut:

–        Shiatsu är en terapeutisk behandling där man trycker punkter på kroppen. Tillskillnad från massörer håller man inte på med olja och gnuggar, utan istället handlar det om att man genom antingen tryck med fingrar och handflator utför en tryckbehandling på särskilda meridianpunkter eller gungningar och stretching som bland annat styr energiflöden. Sedan skiljer det sig också att man under en shiatsubehandling har kläderna på sig, säger Shiatsu-terapeuten Bo Engborg till SportHälsa.

Bo Engborg är 51 år och har i över 30 år varit utbildad Shiatsuterapeut. För två år sedan flyttade han sin mottagning från Årsta och öppnade Bagarmossens friskvård tillsammans med sin fru Julia.

–        Jag minns inte hur det kommer sig att jag började men jag vet att jag var intresserad av Shiatsu terapi ända sedan jag slutade gymnasiet och har gått massor med utbildningar och kurser sedan dess.

Han berättar att Shiatsu har sina rötter i kinesisk massage och är upplagd som en vetenskap. Shiatsu har även funnit stöd bland annat hos forskare vid universitetet i Leeds som genom deltagare i flera olika europeiska länder kunde fastställa att människor som får Shiatsu massage både på kort- och långsikt upplever klara förbättringar gällande känsla av stress och avslappning.

–        Shiatsu är utbrett i hela världen och det finns inget exotiskt med den här läkekonsten utan det är en väldigt effektiv metod när det gäller allt ifrån rygg- till matsmältningsproblem. Båda för de som har mer tillfälliga smärtor till kroniska problem, säger Bo Engborg.

Bo Engborg trycker själv på just betydelsen av att människor blir medvetna om sina egna kroppar:

–        Jag tycker alla själva kan ta ansvar över sin hälsa och inte se sig som något offer som råkar ut för saker utan istället försöka påverka sin egen hälsa.

Han berättar att Shiatsubehandling ger klienterna möjlighet att någon gång i månaden få feedback på var det är stelt och spänt och öka kroppsledigheten.

Hur lång tid tar det innan man märker någon skillnad med behandlingen?

–        Alla människor är unika. Man kan märka skillnad på en gång men sedan kanske man behöver fem-tio gånger innan det blir ett mer bestående resultat. Har man ryggont så kan man känna sig piggare direkt medan vissa som är stressade kanske går ned i varv och behöver sova direkt efteråt, säger han.

Bo Engborg driver sedan flera år tillbaka även Svenska Shiatsuskolan med utbildningar i Stockholm och i Lund. Svenska Shiatsuskolan erbjuder kurser både för de som vill kunna lite shiatsu för husbehov och för de som vill arbeta professionellt som shiatsuterapeuter. Utbildningen uppfyller de krav som ställs av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och motsvarar den nivå som shiatsuterapeuter har i övriga Europa.

Undrar du över hur Shiatsu går till? Klicka på länken nedan!

https://www.youtube.com/watch?v=4TTugq9QAlM

 

 

Redaktionen

SportHälsa

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras