Sex gram äkta guld

Sex gram äkta guld

OS orsakade sportfeber i hela landet. Vi har listat lite fakta eller kuriosa eller viktigt vetande om OS:

OS-medaljen
Det finns vissa kriterier som OS-medaljerna måste uppfylla och därefter är det upp till varje arrangör att fritt skapa medaljen. Medaljerna måste vara minst 60 mm i diameter och minst tre mm tjocka. Ettans och tvåans medaljer måste vara av silver och ettans medalj måste vara förgylld med minst sex gram äkta guld.

OS-ringarna
Det finns många tolkningar om bakgrunden till de fem olympiska ringarna. Pierre de Coubertin, som skapade de moderna olympiska spelen, beskrev dem såhär: ”De representerar de fem världsdelarna som vunnits till den olympiska rörelsen. De färger som finns i flaggan representerar alla de färger som finns i de anslutna olympiska ländernas flaggor.”

OS-elden
Den olympiska elden tänds i soluppgången i Olympia, Grekland, och förs av olika fackelbärare till öppningsceremonin. Fackeltågen har en lång historia och det första ägde rum 1936 när elden togs till Berlin och för vinterspelen 1964.

OS-maskoten
Den första maskoten dök upp på sommar-OS i Mexiko 1968 i form av en namnlös jaguar. För vinterspelens del gjorde maskoten debut i Lake Placid 1980. På senare år har maskotarna varit ett viktigt inslag och ingen som följt OS har undgått Vancouvers maskotar Miga, Quatchi och Sumi.

OS-byn
Den första riktiga OS-byn stod Los Angeles 1932 för och sedan dess har det alltid funnits byar vid sommar-OS. Även om gamla BB bakom Stockholm stadion var avsedd för olympisk by 1912 så användes den bara av den svenska truppen och kan inte räknas som “riktig” OS-by. Den första vinter-OSbyn byggdes 1960 i Squaw Valley och första gången herrar och damer fick bo tillsammans var i Sarajevo 1984.

OS i Vancouver i siffror
5500 aktiva och ledare varav
105 aktiva svenskar
85 deltagande länder
1,6 miljoner biljetter till evenemangen
25000 volontärer

Skribent: Malin Björkqvist

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras