Både köttproduktion och odling av grönsaker har sina respektive miljölaster men det verkar finnas en lösning – att äta insekter och larver. Det som kallas framtidens mat är fortfarande något avskräckande i mångas ögon.
Äta myror? Kittlar dödsskönt i kistan. Men hade du vågat? Kanske lättare när det är i mjölform, som detta syrsmjöl tidningen Elle skriver om. Visst låter det som det ligger något i vinsterna med att föra in detta i sin kost.
Elle skriver:
”I många länder har insekter och larver varit en del av kosten sedan länge. Nu börjar även västvärlden vänja sig vid tanken att äta småkryp, en sund trend säger många som menar att det kan vara en enkel lösning på både klimat- och hälsoproblem.”
Så här skrev en tidigare Sporthälsa-bloggare om det:
Vad är problemet? tänker jag här, som har ätit syrsmjöl sedan det gick att få tag på. Visst, vi i västvärlden tycker det känns lite äckligt att äta en insekt, ja jag kan köpa det, men måste vi äta insekten som den är? Jag menar, ta som exempel syrsan. Måste jag äta den med huvud och ben rakt av? Nej, det behöver jag ju absolut inte göra. Det är 2016 och mänskligheten har lärt sig lite om livsmedelsförädling och att då äta ett syrsmjöl där jag inte ser insekten utan bara har ett gråbrunt mjöl att förhålla mig till känns helt naturligt. Jag tänker inte när jag äter av det att jag äter insekter. Ja, jag vet om det men det är bara inte där ”in my face” så att säga.
Tänk såhär, ser du kossan framför dig när du äter den som köttfärs eller som en köttbulle? Det gör inte jag i alla fall, samma är det med sysrmjölet, inte tänker jag att det är en liten knaprig syrsa som står framme och ser mumsig ut i form av 1 tsk mjöl? Dessutom är det idag otroligt populärt att använda olika mjöler som gjorts av nötter i vår bakning och matlagning. Vi använder olika sorter av vegetabiliska drycker istället för vanlig komjölk och vi gör nötbullar, svampbullar istället för köttbullar. Jag äter inga mjölk- eller sojaprodukter överhuvudtaget. Jag kör på havresortimentet för att nötter är hälsosamt men dåligt för miljön. Mandlar kräver enormt mycket vatten. Bröd som är bakat på mandelmjöl kanske känns hälsosammare, men klimatsmart är det inte. Det krävs väldigt mycket vatten för att producera mandlarna. Det går åt drygt nio uppblåsbara pooler fulla med vatten för att producera ett kilo mandel! Det är sjukt mycket vatten känner jag som har reducerat ner mitt eget mandelintag till runt en tiondel av det jag förut konsumerade. Det krävs alltså runt 12 gånger mer föda för att få fram ett kilo nötkött jämfört med ett kilo insekter.
Proteinhalten i nötkött är endast 22 procent. Proteinhalten i syrsmjölet är 68 procent – inte svårt för mig att välja. När då dessutom nötköttet kräver lika mycket vatten som mandlar att producera 1 kilo kött…I rest my case
Med detta sagt vill jag också poängtera att jag inte på något vis är vegetarian, vegan eller att jag inte äter kött. Det gör jag! kanske 1-2 gånger i veckan max, därefter äter jag fisk som vi fångar själva 3 gånger i veckan och vegetarisk mat 2-3 gånger i veckan och pimpar mina rätter och bakverk med syrsmjölet. Ett ypperligt bra livsmedel om jag får säga det själv. Dessutom så börjar äntligen omgivningen vakna upp och inse att det är en grymt bra och ren produkt för oss inom träningsvärlden vilket gör mig glad. Jag gillar inte direkt dessa pulver med tveksamma innehållsförteckningar.
Syrsmjölet innehåller:
Per 100 g
68 % protein
5.5 g kolhydrater
18.2 g fett
varav 5.6 g är mättade fetter
125 mg kalcium – mer än i mjölk!
0.5 g fiber
3.2 g vitamin B2
5 mg järn
Här nedan finner ni artiklar och poden som jag har kollat på. Kika gärna på dem. Intressant så det förslår!
Här hittar ni 6 olika anledningar till att testa Qvickers glutenfria syrsmjöl:
https://qvicket.se/2016/06/30/6-anledningar-att-testa-syrsmjol/
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544&artikel=6351387
https://tyngre.se/podcasts/tyngre-radio/anki-sundin-saeger-som-det-aer/
https://www.elle.se/senaste-halsotrenden-ar-du-redo-att-satta-tanderna-i-insekter/
bild från Qvicket.se