Seminarium om hälsa i Almedalen

Seminarium om hälsa i Almedalen

Hälsa är nyckeln till allt – hur du mår som individ, samhället, djuren och naturen. Aldrig har det varit så trendigt att träna och äta hälsosamt, men samtidigt ökar livsstilssjukdomar på grund av stress, stillasittande och övervikt allt mer. Mycket kan du påverka själv, men även företag, organisationer och våra politiker jobbar hårt för att förbättra befolkningen och miljöns hälsa – frågor som diskuteras under Almedalsveckan. Här tipsar vi om några intressanta seminarium inom hälsa som du inte får missa!

Från söndag vecka 26 till och med söndag vecka 27 arrangeras Almedalsveckan på Gotland, en politisk mötesplats sedan snart femtio år tillbaka. Det hela började 1968 när dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen. Sedan dess har det tillkommit allt fler talare som vill debattera samhällsfrågor.

Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen. Alla evenemang under veckan är kostnadsfria och öppna för alla. De politiska riksdagspartierna är kärnan i Almedalsveckan där varje riksdagsparti har en egen dag i Almedalen, men även många andra aktörer finns på plats som talare och utställare. Här tipsar vi om specifika seminarium du inte får missa om du ska dit.

Vem är intresserad av livsstilsbehandling av migrän?

Mer än 10% av befolkningen lider av migrän. Ingen vet orsaken till sjukdomen och sjukvården behandlar genom att lindra symptomen med läkemedel. Flera är hjälpta utan läkemedel genom att hålla blodsockret stabilt – men varför intresserar sig inte forskare och sjukvård för det?

Efter många år som frisk migränpatient genom livsstilsåtgärder och två böcker om detta undrar juristen och författaren Kristina Ahlström varför forskarna i Sverige inte visar intresse för en helt biverkningsfri metod?

– Arrangör: MI Migrän Info AB

– Dag: 4/7 2017 10:30 – 11:30

– Plats: Uppsala universitet, Campus

– Gotland, Cramérgatan

– Platsbeskrivning: B15

Så skulle vi kunna undvika tusentals strokefall varje år

Upp emot 100 000 svenskar beräknas ha förmaksflimmer utan att veta om det; om dessa patienter diagnosticeras och behandlas kan många strokefall undvikas (Läkartidningen. 2015;112:DIMU). Men hur ska det gå till? Vilka former för screening finns? Välkommen att diskutera frågan och att ta din egen puls!

– Arrangör: Bristol-Myers Squibb, Pfizer

– Dag: 3/7 2017 10:00 – 18:00, 4/7 2017 10:00 – 18:00, 5/7 2017 10:00 – 18:00, 6/7 2017 10:00 – 18:00

– Plats: Hamnplan, H215

Alternativet till nationell screening – kan landstingen själva fortsätta kampen mot stroke?

Upp emot 100 000 svenskar beräknas ha förmaksflimmer utan att veta om det (Läkartidningen. 2015;112:DIMU). Trots det sade Socialstyrelsen i våras nej till att införa nationell screening. Dock stoppar denna rekommendation inte vården från att agera på egen hand. Hur går vi vidare i kampen mot stroke? Följ och engagera dig i seminariet genom hashtag #BMSHorizont.

– Arrangör: Bristol-Myers Squibb, Pfizer

– Dag: 4/7 2017 13:00 – 14:00

– Plats: S:t Hans Café, S:t Hansplan 2

– Platsbeskrivning: Hälsodalen, lokal ”Skafferiet”

Du kan även möta Bristol-Myers Squibb, Pfizer vid ett tält på mötesplatsen nere vid hamnplan i Visby måndag-torsdag kl 10.00-18.00. Välkommen för att lära dig mer om förmaksflimmer, testa screening för förmaksflimmer och mycket mer.

Cannabis – är det ett läkemedel?

Läkemedelsverket har beviljat ett par personer rätt att använda växtdelar från cannabisplantan som läkemedel. Vad finns det för stöd för det i forskningen? Hur ser det ut i andra länder i Europa? Kan växt-cannabis bli registrerat som läkemedel?

– Arrangör: Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS

– Dag: 3/7 2017 14:00 – 14:30

– Plats: Hamnplan, H205

– Platsbeskrivning: RNS/ECAD/KRIS-tältet

Att höra i alla situationer

Hur kan vi göra det bättre för personer med en hörselnedsättning? Här berättar vi för dig om hörapparater och hjälp­medel för arbetsliv och skola. Du kan också göra ett hörseltest tillsammans med våra Audionomer som ger tips och råd.

– Arrangör: Comfort Audio, Phonak, Audionova.

– Dag: 2-7/7 2017, kl 9.00-16.00.

– 3 Juli kl 11.30: Tillgänglighet. Lagar – regler – samhällsansvar. Bengt Eliasson från Liberalerna

– 3 Juli kl 13.00: En användares egen berättelse. Peter Westerling berättar om sin vardag.

– 4 Juli kl 11.00: uppnådda mål i skolan trots funktionsnedsättning. Rektor Astrid Kratz från ESS gymnasiet, Stockholm.

– Plats: Hamnplan H216.

Lägre samhällskostnader och bättre åldrande med världens roligaste medicin

Vi blir allt äldre och behovet av att vara fysiskt aktiv hela livet växer. Om fler äldre tränar mer skulle många få en höjd livskvalitet och samhället skulle spara mycket i hälso- och sjukvårdskostnader. Hur kan idrotten och det offentliga samverka för att få fler att träna mer? Lyssna till politiker och forskare hur vi kan få fler i rörelse och varför det är så viktigt.

– Arrangör: Riksidrottsförbundet

– Dag: Onsdag 5 juli, det vill säga Idrottens dag, kl 10:00-11:00. Under hela dagen fylls också Almedalen med gratis prova-­på-aktiviteter och idrotter för barn och ungdomar att testa.

– Plats: Ideella trädgården, ingång genom muren från Almedalen.

Alkohol och cancer – vad vet vi?

Trots en stark hälsotrend är svenskarna de EU-invånare som har lägst medvetenhet om kopplingen mellan alkohol och cancer. Samtidigt vet vi att alkohol är den näst största faktorn bakom de förebyggbara cancerfallen. Hur ska ansvariga möta denna utmaning?

Kom och lyssna på föredraget av IOGT-NTO måndagen den 3 juli 14:00 – 15:00.

IOGT-NTO är en påverkansorganisation som följer och stöttar aktuell forskning kring alkoholfrågan. I år presenterar vi en forskningsrapport gjord av ett internationellt forskarteam (experter på alkoholforskning) och att det är ett samarbete mellan IOGT-NTO, Svenska Läkaresällskapet och CERA.

– Arrangör: IOGT-NTO och Svenska Läkare­sällskapet

– Dag: Måndagen den 3 juli 14:00 – 15:00

– Plats: Soberian, Kilgränd 1

– I panelen deltar:

Agneta Karlsson, Statssekreterare Socialdepartementet, Regeringen

Olivia Wigzell, Generaldirektör Socialstyrelsen

Stefan Lindgren, Ordförande, Svenska läkaresällskapet

Johnny Mostacero, Ordförande, IOGTNTO

Moderator: Erik Wagner, VD, KurageErik Wagner, VD, Kurage

ICA arrangerar morgonträning tillsammans med En Svensk Klassiker som är gratis att delta vid. Efter träning kan du dessutom ta del av 15 minuters inspirerande mikroseminarium samtidigt som du bjuds på en hälsosam frukost. 

Tema mikroseminarier:

– Måndag: Inkludering med Åsa Llinares Norlin, fd paralympier.

– Tisdag: Beteendeförändring med Anja Nordenfelt, En Frisk Generation.

– Onsdag: Barns hälsa med Musse Hasselvall, grundare Ruffie.

– Torsdag: Framtidens kost med Caroline Wilbois, ICA-dietist.

Arrangör: ICA i samarbete med En Svensk Klassiker

Dag: Måndag-torsdag 07.30-08.15 som avslutas med frukost och mikroseminarie 08.15-08.30.

Plats: Samling 07.30 vid ICAs tält, Hamnplan H234.

Träning: 

– Måndag-torsdag: Morgonjogg.

– Måndag-onsdag:  Simning i öppet vatten med våtdräkt.

– Onsdag: Ruffie med Musse Hasselvall.

Läs mer och ta del av ett recept på härlig grön smoothiebowl, framtaget av ICAs dietister, här.

Text: Anna Lissjanis

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.