Se upp för sambokilona

Se upp för sambokilona

En vecka innan jag skulle flytta ihop med min pojkvän blev jag varnad. Jag gick runt som på moln då detta var något vi länge sett framemot. Trots min glädje kände någon att det var deras viktiga uppdrag här i livet att dra ned mig på jorden och varna mig för vad som komma skall. Reaktionen var snabb när jag berättade: “Åh nej, se nu upp för sambokilona..”

Shit pommes frites tänkte jag. Det lät nästan som en sjukdom: De fruktade sambokilona.

När chocken lagt sig, och nej personen sa aldrig grattis till ert nya boende, började jag fundera. Sambokilon. Jag hade aldrig tidigare reflekterat över detta, men det hävdas alltså att par (främst kvinnor) går upp i vikt när man flyttar ihop.

Skälet anses då vara att nyblivna sambos äter mer och rör på sig mindre (läs: myser i soffan). Nu finns det inte en bunt med vetenskapliga studier som stödjer denna teori, men om vi lägger det åt sidan en liten stund. Vad tror du? Kan det finnas något i dessa påståenden, endast baserat på din egen erfarenhet?

I mina ögon är mat något jag blir glad av, kanske lite för glad, men ändå. Mat för mig är starkt förknippat med glädje. I alla fall, om man ger utlopp för de känslor och den glädjen vi har inombords i samband med detta steg, i matkonsumption, då kan jag tänka mig att vi kan få i oss mer mat och mat som vi troligtvis valt bort annars. Till exempel lite extra snacks på kvällen eller vad det nu kan vara. Det kan även tänkas bli lätt att välja bort träningen om valet är att stanna hemma och mysa med något gott i glaset och lite nötter i en skål.

Så vad är det egentligen jag blev varnad för? Myset? Men är detta verkligen något vi behöver få ångest för eller bli varnade för? Som om det inte räckte med all annan ångest som vi ger oss själva och får från externt håll. Vi lägger på lite extra ångest istället för att bara tillåta oss själva att få känna lycka.

Jag förstår att det i längden inte är bra att hoppa över vartenda träningspass för att ligga kvar i soffan med något gott i glaset och nötter i skålen utan en massa mys. Om man efter 1 års samboskap fortsätter att äta snacks på kvällen och hoppar över träningen för att ligga kvar i soffan så handlar detta inte längre om “de fruktade sambokilona” utan om ett beteendemönster som bör ses över.

Men låt säga att vi lagt på oss några kilon de första två månaderna i den nya lägenheten eller huset. Då har jag faktiskt tips på hur ni tillsammans kan gå tillväga för att byta riktning på denna trend utan att tumma alltför mycket på tiden tillsammans:

Laga medvetet kalorisnålare mat om ni vet att ni kommer att vilja äta något extra på kvällen. Var ärliga mot er själv. Det kommer troligtvis att bli lite snacks trots att ni precis åt en trerätters.

Välj era snacks. En stor skål jordnötter eller chips varje kväll kommer troligtvis att lägga er på plus sidan. Grönsaksstavar och dipp är faktiskt ett bra alternativ.

Men något som kan gynna er relation är detta:

Träna tillsammans. Gör något kul tillsammans som är fysiskt krävande. Var lite påhittiga. Parakrobatik, boxning, tennis, dans you name it.

Testa något ni inte testat förut eller bara ta en promenad tillsammans, det är ju bevisat mycket effektivare än vad många tror.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.