Satsa på en köttfri måndag – skippa biffen ikväll

Satsa på en köttfri måndag – skippa biffen ikväll

Kampanjen ”Köttfri måndag” är en del av ett internationellt nätverk av kampanjer som verkar opinionsbildande för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt. Att ha en köttfri dag i veckan är positivt för miljön, den globala matförsörjningen, hälsan och djuren.

Köttfri måndag, eller Meatless Monday, är en global rörelse som visar på hur man genom att äta vegetariskt en gång i veckan på ett enkelt sätt kan minska sin klimat- och miljöpåverkan samtidigt som man förbättrar sin hälsa. För att rädda klimatet, regnskogarna, Östersjön samt minska sjukdomar och svält behöver vi äta en mindre mängd kött än vi gör i dag. Sedan 1950 har medelsvenskens köttkonsumtion ökat med 70 procent, sedan 1994 med 40 procent.

Arton procent av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från djurhållningen. Av dessa kommer endast 0,01 procent direkt från transporter. Detta enligt FN-organet FAO, och deras rapport Livestock’s long shadow. Rajendra Pachauri, ordförande i FN:s klimatpanel IPCC, uppmanar därför alla att avstå biffen en dag i veckan, för att sedan successivt minska köttätandet. Pachauri får stöd för förslaget om en köttfri dag av många kända personligheter, bland annat Bryan Adams, Sophie Ellis Bextor och Twiggy.

Läs mer: Köttfri måndag

Foto: Yvonne Lundgren, Kropp och Kost

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.