Den finska innovationen Salli breder ut sig över världen med sina handgjorda sadelstolar med tvådelad sits. Tack vare utformningen gör den alla slags sittande yrken mycket mer ergonomiska. Vi på Sporthälsa har fått testa den i några veckor.
För 26 år sedan kände finska Veli-Jussi Jalkanen av sina ryggproblem när han satt framför datorn. Så fort han kom upp på hästryggen var han dock helt besvärsfri. Hans specialistläkare inom fysiologi och rehabilitering bekräftade sambandet: Kroppen är i perfekt balans på en sadel. Vid den tiden fanns det tyvärr inga stolar på marknaden som kunde ge samma kroppshållning som hästsadeln, så Veli-Jussi gick hem och satte sadeln på en pall framför datorn – och blev bättre i ryggen. Nu 26 år senare är Salli sadelstolar väl etablerade inom området sadelstolar, sittergonomi och sitthälsa – i 40 länder.
Carina Bagge, också ryttare, fick även hon ont i ryggen av traditionella stolar och löste det temporärt med en kudde i svanken.
– Med Salli balanserar och centrerar man tyngdpunkten på precis samma sätt som på hästryggen. Jag hade saknat alternativ, konstaterar Carina som sedan snart två år är representant för Salli i Stockholmsregionen.
– Ja, folk kan vara skeptiska till att Salli saknar ryggstöd. De tror att de aldrig kommer orka sitta. Men nyckeln är att komma upp på sittbenen och hitta den balanspunkt man har uppe i hästsadeln.
När bäckenet är lätt roterat framåt och fötterna placerade under kroppen kan ryggradens naturliga S-kurva komma fram: Det är skelettet som bär upp överkroppen – inte musklerna. Precis som när man står, eller sitter på hästryggen. Är bäckenet istället roterat bakåt och med fötterna placerade framför kroppen har S-kurvan kollapsat och det är nu ett muskelarbete att hålla överkroppen upprätt.
Män brukar sitta extra illa på en vanlig stol och har mycket att vinna på att få till rätta kurvan.
– Det är så vi oftast sitter i traditionella stolar där man sitter i 90 graders vinkel i höft- och knäleder, säger Carina Bagge.
På Sallis sadelstol med tvådelad sits sitter du på dina sittben, alltså på skelettet, och undviker då obehagligt och ohälsosamt tryck i det mjuka och känsliga området kring bäckenbotten och underliv. Benens vikt avlastas mot golvet, och använder du ett skrivbord med underarmstöd kan armarnas och axlarnas vikt vila mot bordet. Då har du inte längre din fulla vikt ner i stolen.
– Att stå är ju det gamla sitta, säger man idag. Men känslan i kroppen när du sitter korrekt på Salli är densamma som i stående. Det allra bästa är förstås att variera sig, att stå, att gå, och att sitta i en god sittposition, säger Carina.
På en sadelstol sitter man i en högre sittposition, och i stället för 90 graders vinkel i knä- och höftled är det ungefär 135 grader. Det gör att cirkulationen förbättras avsevärt i hela kroppen, de inre organen fungerar optimalt och andningen fördjupas.
Både det upprätta sittandet och det minskade trycket från stolen gör att cirkulationen i kroppen förblir ostörd, och en väl fungerande cirkulation är en av de viktigaste faktorerna för att behålla en god hälsa.
– Då uttrycker de potentiella kunderna plötsligt: ”Det här var ju inget jobbigt!”. För egen del har jag märkt av största förändringen i nacke och axlar. Nu kan jag sitta utan att fresta på rygg och nacke, säger Carina.
Carina Bagge demonstrerar hur underlivet avlastas mellan de två sittdelarna.
Det finns fler sorters sadelstolar på marknaden, men Salli är den enda med en tvådelad sits. Dessa delar kan justeras för att passa användarens bäcken optimalt.
Studier visar att med en god hållning tänker man mer positiva tankar om sig själv, man får alltså bättre självförtroende.
Det går att höra av sig till Salli för att få en genomgång av Sallis sittkoncept och få provsitta en stol i ett par veckor innan man bestämmer sig för ett köp. Så vad tyckte vi på Sporthälsa om stolen? Det kan du läsa på vår Instagram här.
Salli tipsar:
Håll din rygg frisk
Mer om Sallikonceptet
Text och bild: Julia Kimell