Så vet du när du ska springa!

Så vet du när du ska springa!

Ofta kan en löptur göra susen när du känner dig seg – men det finns även tillfällen då du bör vila helt eller ta det lite lugnare. Här följer några vanliga frågor med svar om när du bör, och inte bör springa.

 

Ska jag springa vid sömnbrist?
Ja. En kortare löptur gör att de flesta känner sig piggare efteråt, trots en dålig natts sömn. Att köra ditt allra tuffaste pass är däremot kanske inte aktuellt, men att skippa löpningen helt finns det inga anledningar till. Löpning och träning överlag gör dessutom att du i regel sover bättre efterföljande natt.

Ska jag springa om jag håller på att bli förkyld?
Den här frågan är svår att besvara. En tumregel brukar vara att det är okej att springa lågintensivt med lite snuva eller täppt näsa, men om du har feber eller ont i halsen bör du vila helt. Misstänker du att du är sjuk – ta det säkra före det osäkra och vila hellre än att köra på hårt.

Ska jag springa om jag känner mig stressad?
Ja. Träning sänker stressnivåerna och gör vanligtvis att du känner dig mindre stressad än om du skippar träningen. Även här behöver passet dock inte vara så enormt ansträngande – men se till att få det gjort.

Ska jag springa om jag känner mig sliten av tidigare träning?
Det beror på. Har du träningsvärk kan denna ofta minskas av en lugn löptur och rent av påskynda återhämtningen. Men känner du att kroppen är väldigt sliten ska du givetvis lyssna på dess signaler och vila. Ju mer erfaren löpare du blir – desto bättre lär du känna din kropp och huruvida den behöver vila helt eller ej.

Text: Daniel J Larsson
Bild: Pixabay

  

 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.