Så undviker du att äta för mycket mat

Så undviker du att äta för mycket mat

Står vågen still trots att du tränar regelbundet och äter nyttig mat? Det kan bero på att du får i dig mer mat än vad du egentligen tror. Här är fem smarta tips som gör att du minskar risken att äta för mycket.


Använd mindre tallrikar.
De flesta tallrikar vi använder i dag är större än dem som användes förr. Genom att ha stora tallrikar är det lätt att fylla den automatiskt och ta för stora portioner. När maten väl är upplagd äter man oftast upp allt, trots att man egentligen inte behöver de sista tuggorna. Använder du mindre tallrikar luras hjärnan att det är mer mat än om du tar en stor tallrik och bara fyller den till hälften.

Hungrig eller törstig? Ibland känner vi hunger när vi egentligen är törstiga. Om du blir hungrig tätt inpå en måltid är det smart att dricka några glas vatten för att se om hungern avtar.

Ät långsamt. Undvik att kasta i dig maten. Genom att äta långsammare hinner du känna mättnadskänslan bättre. Ta dig tid till att njuta av måltiden och smakerna, lägg ner kniv och gaffel med jämna mellanrum.

Ät riktig mat. Genom att äta riktig mat, det vill säga bland annat kött, fisk, mycket grönsaker, ägg, smör, olivolja och nötter behåller du mättnadskänslan längre. Blodsockret blir mer stabilt och du slipper känna blodsockerdippar. Minska på halvfabrikat, tillsatser och sockerrik mat. Socker skapar sug och gör det lätt att börja småäta.

Undvik att bli vrålhungrig. När vi är riktigt hungriga är risken stor att äta för stora portioner. Se till att du äter dig mätt vid måltider, utan att överäta. Fyll på med ett mellanmål för att undvika att bli vrålhungrig. Går du konstant runt och är hungrig är det lätt att börja småäta.


Foto: Björn Tilly/Bildbyrån
Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.