Så tränar du dig fri från snarkning

Så tränar du dig fri från snarkning

Ny svensk forskning visar att det är möjligt att träna sig fri från snarkning med mindre än tre minuters aktiv träning per dag – något som kan hjälpa cirka 2,5 miljoner personer och säkert lika många relationer därtill. Dessutom visar forskningen att personer som lider av symtom som t ex halsbränna, rethosta, sura uppstötningar eller klumpkänsla i halsen blir hjälpta av det nya träningshjälpmedlet.

Snarkning/ sömnapné beror på muskelförslappning i mjuka gommen och övre luftvägarna och statistik visar att cirka 60 % av männen och 40 % av kvinnorna över 40 år snarkar. Forskning visar att stimulans av nervbanorna i munhålan, med träningshjälpmedlet IQoro, aktiverar och tränar musklerna i mjuka gommen och de övre luftvägarna på ett naturligt sätt. Detta gör att drabbade kan man komma till bukt med problemen med bestående resultat. Något som besparar onödiga operationer eller laserbehandlingar som kan förstöra muskelfibrerna.

Positiv effekt på många olika funktioner
– Våra livsnödvändiga funktioner som att kunna andas, äta, svälja och tala använder samma muskler och nervbanor men på olika sätt. Då IQoro med utvecklad träningsmetod aktiverar kroppens eget inprogram­merade system (en naturlig händelsekedja av nervbanor och muskler) från mun, hjärna till magsäck, förklarar det varför IQoro har en positiv effekt på många olika funktioner, berättar Ylvali Gerling, VD på MYoroface.

Bland Sveriges friska befolkning lider 10 % av sväljsvårigheter som kan yttra sig genom, klumpkänsla vid sväljning, sura uppstötningar, bubblig/seg saliv, rethosta eller halsbränna. Problemen kan komma och gå, men många lider i det tysta och har idag svårt att få rätt diagnos när de söker vård.

– För att undersöka eventuellt magbråck skall du röntgas i framstupa sidoläge samtidigt som du dricker kontrastblandning och ett tryck läggs på magen. Viktigt är också att symtomen tas på allvar även om det kanske inte syns något på röntgen, förklarar Ylvali.

Ofta beror symtomen på ett bråck i mellangärdet, vilket gör att en del av magsäcken kryper upp i brösthålan. I detta läge står övre magmunnen öppen, vilket ofta kan leda till att magsyra läcker över till luftvägarna. Samtidigt fungerar inte heller den övre matstrupsmunnen, då de längsgående musklerna i matstrupen inte kan öppna den ordentligt. En klumpkänsla uppstår som gör det svårt att svälja maten, oavsett hur länge den tuggats. Om väl magbråck konstaterats är det få som känner till att det finns hjälp att få.

Så tränar du upp funktionen igen
– Du placerar IQoro innanför läpparna, pressar ihop dem hårt runt munstycket samtidigt som du drar rakt fram och håller emot under 5-10 sek, berättar Ylvali.

Detta ska upprepas 3 ggr/träningstillfälle och 3 ggr/dag. Träningen skapar ett undertryck i munnen, tungan dras automatiskt bakåt, känselnerverna stimuleras och aktiverar musklerna som styr våra naturliga funktioner, att andas, äta och svälja, så att de tränas upp igen.

I dagsläget säljs IQoro på myoroface.com samt via vissa landsting och privattandläkare.     

Text: Anna Adolfsson 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.