Så tacklar du ursäkterna till att inte träna

Så tacklar du ursäkterna till att inte träna

Det finns många ursäkter till att inte träna, men hur bra de än må vara finns det minst lika många motargument. Så här tacklar du sju vanliga ursäkter!

”Jag orkar inte”. Vem har inte kommit hem efter ett lång arbetsdag och känt att soffan lockar mer än gymmet? Här handlar det om att motivera sig själv. Dra på dig träningskläderna direkt, sätt på musik som får dig taggad och tänk ett steg längre. Hur många gånger har du ångrat ett träningspass? Varför vill eller behöver du träna? Når du ditt mål om du inte tränar? Bortse från hur du känner just nu, fokusera i stället på hur bra det kommer att kännas efter träningspasset. Tips för att komma igång med träningen hittar du här.

”Det är tråkigt”. Vissa älskar att träna, andra inte. Men en sak är säker, vi mår bra av att träna. Tycker du att träningen är tråkig har du inte hittat rätt träningsform än. Testa något nytt tillsammans med en vän, att ha en träningskompis är både roligt och bra för motivationen. I dag finns mängder av olika träningsformer, det kommer ständigt nya gruppträningsklasser och redskap. Genom att prova på nya träningsövningar och variera passen är det lättare att behålla motivationen, dessutom aktiveras olika muskler och du får ständig utmaning.

”Jag har inte tid”. Oftast handlar det om prioritering. Se över din vardag, hur mycket tid lägger du på att titta på tv, surfa på internet eller slappa i soffan? Träning behöver inte betyda flera timmar på gymmet. Senaste tiden har det kommit allt fler högintensiva träningspass som varar i allt från 15-30 minuter. Tycker du inte att din tid räcker till för att ta dig till och från gymmet kan du börja ditt pass direkt utanför dörren. En promenad eller en kortare löprunda är också träning. Hemmaträning är tidseffektivt, med egen kroppsvikt kan man utföra en mängd olika övningar som exempelvis armhävningar, situps, knäböj och utfallssteg.

”Det är för jobbigt”. Många går till gymmet och kör slut på sig själv – varje gång. Det gör lätt att man associerar träning till något extremt jobbigt. Sänk ribban en aning, spring i ett lugnare tempo eller minska på vikterna. Man behöver inte alltid få upp maxpulsen eller svettas som en galning. Det viktigaste är att du faktiskt tränar och gör det regelbundet. När du väl har kommit igång kan du succesivt öka motståndet.

”Det är för dyrt”. Ett årskort på gym kostar en del men slår du ut hela summan blir det oftast inte mer än cirka 15 kronor per dag. Hur ser din vardagsekonomi ut? Finns det något du kan dra ner på som exempelvis att äta ute, fika eller shoppa kläder och prylar? Ett gymkort är en bra investering för dig själv, och är det något vi bör lägga pengar på är det vår hälsa.

”Jag har ingen motivation”. Det är när du börjar träna och börjar se resultat som motivationen ökar. För att komma igång med regelbunden träning finns några knep för att öka motivationen. Gör det tydligt varför du vill träna, vill du bli starkare, piggare, gladare, uthålligare eller gå ned i vikt? Sätt gärna mål som är mätbara, skriv ned dina träningspass så du lättare kan följa din resa. Att ta hjälp av en kompis eller en personlig tränare kan få vem som helst att bli motiverad. Läs även: 8 knep att ta till när träningsmotivationen sviker

”Jag vet inte hur man gör”. Många känner sig vilsna i gymmet vilket inte är så konstigt i och med det stora utbudet av maskiner och redskap. Våga fråga och ta hjälp av personalen eller anlita en personlig tränare. I dag erbjuder de flesta gymkedjor en kostnadsfri gymintroduktion. Ett annat sätt att bli mer bekväm i gymmet är att börja gå på gruppträning. Då får du vägledning av en utbildad instruktör och blir säkrare med olika redskap. Vill du börja med att komma igång hemma kan du satsa på en bra träningsapp med instruktionsvideos som exempelvis MoveApp.

 

 

Text: Hanna Larsson

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.