Så solar du smartare

Så solar du smartare

Vår medvetenhet om faran med solens strålar har ökat de senaste åren. Ändå drabbas cirka 55 000 svenskar av hudcancer varje år. En siffra som kan minska genom smartare solvanor.

Hudcancer är i dag en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Främsta anledningen till att vi drabbas är troligtvis våra solvanor. I den efterlängtade vår- och sommarsolen är det lätt att bränna sin vinterbleka hy. För varje gång vi bränner oss ökar risken för att i framtiden drabbas av hudskador, där malignt melanom är den allvarligaste.

Bäst skydd mot solen

För att bryta den negativa trenden, då allt fler drabbas av solens skadliga effekter, måste fler förändra sina solvanor. Att endast använda solkräm räcker inte. Kläder och solhatt är det bästa solskyddet, solkräm ska användas som ett komplement där kläder inte skyddar. Det allra bästa är att sitta i skuggan när solen är som starkast, det vill säga mellan klockan 11-15.        

Att tänka på

Är du på stranden är det extra viktigt att vara försiktig. Där utsätts du vanligtvis för starkare UV-strålning vilket beror på den fria horisonten som gör att du får både den direkta solstrålningen samt den spridda från himlen. Tänk dock på att skydda dig i andra sammanhang också, som när du är på sjön, på golfbanan eller utför trädgårdsarbete – och inte enbart om det är soligt. Solstrålarna tränger även igenom molnen.

Ha koll på dina solvanor
Med appen ”Min soltid” blir det enklare för dig att njuta av solen utan att du bränner dig. Appen beräknar en uppskattad soltid och ger dig solråd och fakta om bland annat UV-strålning, UV-index, sol och D-vitamin.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.