Så skyddar du huden mot åldrande – både ute och inne

huden

De flesta känner till att den största boven i vår huds åldrande är solen. Men visste du att i dagens samhälle tar huden – särskilt den i ansiktet – nästan lika mycket stryk inomhus som utomhus?

Blått ljus ligger rent fysikaliskt i spektrat mellan UV-ljus (som är osynligt) och vanligt dagsljus som så att säga är synligt. Vi utsätts alltså för blått ljus dagtid när vi vistas utomhus. Det blåa ljuset är nödvändigt för vårt välbefinnande, och vi behöver en daglig dos för att kroppen till exempel ska kunna reglera hormonnivåer och tillgodogöra sig vitaminer.

Men, som med allt annat är lagom bäst, och när din hud utsätts för alltför mycket blått ljus, bildas fria radikaler som leder till oxidativ stress, för tidigt åldrande och skador på hudcellerna och deras DNA. Den största exponeringen av blått ljus kommer fortfarande från solen, men människan har de senaste årtiondena skapat fler och fler källor inomhus.

TV- och dataskärmar, mobiler, läsplattor och LED-belysningar, bidrar alla till den ökade exponeringen av blått ljus. Detta kan ge både sömnstörningar och tränga djupare ner i huden än både UVB och UVA. Detta påverkar hudens underliggande enzymsystem ända ner i underhuden, med konsekvenserna att huden tappar sin elasticitet, får pigmentfläckar och åldras i förtid.

Så skyddar du huden – både ute och inne

Skyddar solskyddsfaktor mot det blå skärmljuset? Dessvärre inte tillräckligt. En sak vi kan göra är att istället för att kolla Facebook och Instagram i sängen innan sovdags läsa en bok (d.v.s. vanlig bok – inte läsplatta) eftersom skärmljuset som tidigare nämnt har negativ effekt på både hud och sömn. Och eftersom sämre sömn ger sämre hud, har det dubbelt negativ effekt. Stäng alltså av skärmen minst en timme innan läggdags och försök hålla den avstängd tills du somnar.

Men dagtid då, när du kanske måste sitta framför skärmen? Då har som tur var Annemarie Börlind lanserat en ny, helt ekologisk produkt som helt absorberar det blå ljuset.

3 in 1 Facial Oil, är en ansiktsolja som innehåller Lutein. Luteinet utvinns ur tagetesblomman och det specifika extraktet ger en antioxidant som absorberar ljuset, och därmed även effekterna av det skadliga blå strålarna.

Utöver det innehåller den även flera vegetabiliska oljor som Kahai olja, Inca Olja och Himalayas Wild Cherry Oil, och kombinationen av dessa uppblandat med algextraxt stramar upp, lugnar, binder fukt och stärker hudbarriären. Produkten innehåller inga djurextrakt, petroliumprodukter eller silikon, och Annemarie Börlind engagerar sig även för socioekologiska projekt över hela världen. Skönhet med hjärta helt enkelt.

Så i fortsättningen – surfa lugnt och tänk på att skydda dig.

 

Text: Jennie Kilgren – Copykatt.se

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.