Stjäl din mobil tid och energi? Så gör du en digital detox

Att tid och energi rinner iväg av att slöscrolla och spela på mobilen tillhör vardagen för många av oss. Den digitala världen tillhör utvecklingen. För många är mobilen ett viktig i arbetet, ett redskap för kommunikation med andra eller för avkoppling, men även en hälsorisk om skärmtiden tar tid från annat du behöver. Då kan en digital detox vara till stor hjälp och det behöver inte innebära nolltolerans. Även om du inte är beroende kan det vara bra att minska på skärmtiden för att ta vara på nuet och njuta mer av personer i din närhet och världen utanför mobilskärmen.

Så här gör du en digital detox

1. Skapa mobilfria zoner. Det gäller att ta vara på all tid med familj och vänner, utan någon mobil i närheten. Börja med att lägga ifrån dig mobilen när det exempelvis är middagsdags. Den ska helst inte finnas på middagsbordet utan lägg den i ett annat rum och se till att umgås istället.

2. Minska skärmtiden. Inför mobilfria minutrar, vilket innebär att du inte får hålla i mobilen, inte ha på ljud eller få kika på notiser. Den ska helst ligga en bit ifrån dig också. Börja med 15 min och öka med fem minuter för varje dag som går!

3. Läs en bok istället för att scrolla. Det är lätt hänt att vi väljer att scrolla igenom alla möjliga flöden innan läggdags. Istället för att scrolla igenom flöden, läs en bra bok. Det kommer hjälpa din sömn, då ljuset från mobilen försämrar både sömnen och minnet. Mobilskärmarna påverkar melatoninet som gör det svårare för oss att somna, och dålig sömn påverkar både din prestation, humöret, hungerkänslorna och minnet.

4. Stäng av notiser. Titt som tätt plingar det till i mobilen från alla möjliga appar. För att slippa bli störd av notiser går det enkelt att ta bort så notiser inte dyker upp. Annars går det även att sätta på “Stör ej-läget” som inte lyser upp så fort något händer i mobilen.

Lycka till!

 

Skribent: Sara Petrovic

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras