Så gör idrottsstjärnorna skillnad

Så gör idrottsstjärnorna skillnad

Året 2015 var ett år av många stora framgångar för våra svenska folkkära idrottare. I slutet av varje år väntas glamorösa galor, priser och vi påminns om deras otroliga idrottsprestationer via diverse krönikor. Utöver de stora prestationerna finns det idrottare som även tar det där extra steget. De som tar ett ansvar i rollen som idrottslig förebild vilket handlar om allt från ungdomsarbete i förorten till stora engagemang i lokalidrotten. Bland annat finns det många inom träning och hälsa som jobbat hårt och fått sin utmärkelse genom priset guldhjärtat, men här listar vi några stora svenska idrottare som tagit det där extra steget för att göra en skillnad.

Kim Källström är en av de mer sympatiska fotbollsspelarna och Kim har ofta fått rubriker om hans engagemang utanför sitt eget fotbollsspelande. Initiativet Kim Källström Trophy som startades av just Kim Källström är visserligen inte nytt för i år men är så fint att det bör uppmärksammas mer än det hittills gjort i media. För er som inte vet så är Kim Källström Trophy  en möjlighet för ungdomar med någon form av utvecklingsstörning att delta i världens största ungdomsturnering i fotboll – Gothia Cup.

Tävlingsklassen som i somras gjorde sitt femte år i Gothia Cup har blivit en stor succé och spridit sig världen över, bland annat har lag från länder som Uzbekistan, Tadjikistan och Costa Rica besökt Sverige och Göteborg för att ställa upp i den populära ungdomsturneringen.

Kim Källström Trophy är bara en av några stora saker som Kim Källström tagit initiativ åt, bland annat uttalade sig Kim Källström om ansvarstagande kring den svåra flyktingkris som råder. Nu är man inte bara medborgare i sitt eget land utan vi är alla världsmedborgare. Sa Kim i en uppmärksammad presskonferens i samband med en EM-kval match mot Österrike i september.

sites/default/files/kim.jpg

Carolina Klüft. Precis som Kim Källström har Carolina Klüft tidigare stöttat idrottare med funktionshinder. Den förre detta världsstjärnan inom friidrott är visserligen inte längre en aktiv stjärna som idrottare, men däremot tar hon väldigt stort ansvar och engagerar sig inom idrotten för att hjälpa människor och göra idrotten bättre. Sedan 2007 har Carolina jobbat hårt med både globala och lokala frågor genom ett stort engagemang som FN ambassadör och förebild för unga. Redan som aktiv idrottare var Carolina väldigt engagerad och besökte bland annat Sri Lanka tillsammans med biståndsorganisationen Plan för att besöka offren av tsunamikatastrofen 2005.

Senast i somras jobbade Carolina med projektet UN Power of Sport Camp på Bosön där hon föreläste och utbildade idrottare världen över kring frågor som jämställdhet och integration med hjälp av idrott. Bättre ambassadör för dessa projekt än Klüft går väl knappast att tänka sig?

sites/default/files/carolina.jpg

Susanna Kallur var nog av många lite bortglömd efter en lång tids frånvaro från idrottsscenen, men har nu kommit tillbaka i rampljuset efter visat stort engagemang kring frågor som handlar om kvinnor som idrottar och dess situation när de blir gravida.

 Det är svårt att tycka illa om dalkullan Sanna Kallur och hoppas verkligen hon kan fullfölja sin satsning på vägen till OS i Rio 2016. Susanna Kallur är från Falun i Dalarna och just det lokala är något som verkar ligga kärt för Kallur, som för de flesta som är ifrån Dalarna. Att jobba för den lokala idrotten och den lokala marknaden är oerhört viktigt för både breddidrotten bland barn och ungdomar men även för elitsatsningen.

I Sannas lokala engagemang har hon bland annat blivit utsedd till hedersmedlem i ishockeylaget Leksand Stars, arbetat med Dala Sports Academy för att utveckla idrott och hälsa i Dalarna samt så har hon skrivit ett stort samarbete med bolaget CCS från Borlänge i och med OS satsningen till Rio.

Den lokala idrotten är något som skapar många ideella hjältar. Däribland ledare och andra viktiga människor som jobbar extremt hårt för att kunna göra idrotten möjlig för alla, det är något som Susanna Kallur uppmärksammar stort i ett samarbete med nätcasiono- och spelbolaget Betsson som startat projektet Äkta Hjältar. Här jobbar Susanna som ambassadör för att just hylla idrottshjältarna runt om i landet, bland annat hennes egna tränare Torbjörn Eriksson som bidragit med att göra friidrotten i Sverige till en bredare och större idrott. Systern Jennys engagemang får absolut inte heller glömmas som satsat på träningsevent för ökad hälsa.

sites/default/files/susanna.jpg

Henok Goitom kanske inte är lika stor som tidigare nämnda idrottare men hans engagemang för förorterna och ungdomar är det få som kan jämföra sig med. Henok Goitom är en fotbollspelare med erfarenhet av spel både i Italien, Spanien och nu senast några säsonger för allsvenska laget AIK.

Engagemanget för förorten startades för många år sedan då han var en av ledarna att starta fotbollslaget Kista Galaxy, vilket idag är ett projekt som handlar mer om bara fotboll. Kista Galaxy och Henok Goitom bidrar bland annat med läxhjälp och stöd till barn och ungdomar i Stockholmsförorterna. 

sites/default/files/Henok.jpg

Det finns många eldsjälar där ute som jobbar hårt för andra människor, har ni exempel på andra idrottare som tagit det där lilla extra steget för att göra livet lite bättre för andra eller för att uppmärksamma något som förtjänar uppmärksamhet?

 

 

Foto huvudbild: Nils Jakobsson

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.