Tror du på att äta av alla näringsämnen, vill hålla dig mätt, njuta av god mat och kanske även gå ner i vikt med en kost du utan hälsorisker kan hålla livet ut? Då kan GI-metoden vara något för dig. Men hur funkar den? Det reder vi ut här.
Så funkar GI-metoden
GI står för Glykemiskt Index och är det som mäter hur mat som är rik på kolhydrater påverkar vår blodsockernivå. Du känner kanske till att kolhydrater omvandlas till glykos (socker) inuti kroppen? Och om du äter snabba kolhydrater blir dina blodsockervärden högre än om du äter långsamma kolhydrater, som alltså inte höjer blodsockervärdet lika mycket.
GI-värdet mäts enbart på livsmedel som innehåller kolhydrater och räknas utifrån hur 50 gram kolhydrater påverkar blodsockerhalten under två timmar efter intaget. De livsmedel som räknas till högt IG har 91+, och dit tillhör bland annat vitt bröd, pasta, ris, potatis, godis, vattenmelon, ostbågar och pannkakor på pulvermix.
Vad händer när du äter kolhydrater?
Snabba kolhydrater gör att blodsockernivån snabbt går upp, för att sedan gå snabbt ner igen. Du får alltså ett blodsocker som pendlar ganska mycket. Långsamma kolhydrater, d.v.s. med lågt GI-värde, påverkar istället blodsockret långsammare och gör att det håller sig mer jämnt – något som har positiv effekt för både hälsan och vikten.
Till hälsofördelarna hör att du får ett minskat sötsug, längre mättnadskänsla och blir på bättre humör. Personer med migrän kan även få färre och lindrigare anfall, det kan ha en dämpande effekt på panikångestattacker och diabetessjuka kan minska riskerna att drabbas av följdsjukdomar.
Med GI-metoden kan du både må bättre och gå ner i vikt eftersom du helt enkelt håller dig mättare längre med ett jämnare blodsocker. Och att lägga om kosten och äta enligt Gi-metoden är ganska enkelt. Du behöver bara byta ut de snabba kolhydraterna mot långsamma.
Hos Frebaco Kvarn hittar du en mängd olika alternativ till både flingor, pasta, ris och potatis med lågt GI-värde. Följ Frebaco på Facebook för att både få tips på goda recept, matlagningsfilmer och inspiration inom hälsa.
Text: Jennie Kilgren – Copykatt.se