Så får du bättre sömn – 5 sätt

Så får du bättre sömn - 5 sätt

Har du svårt att somna eller vaknar tidigt, utan att kunna somna om? Du är inte ensam. Sömnproblem är vanliga och ofta är det stress som ligger bakom, men det finns knep för att komma till ro och sova bättre. Här fem knep från Samtala Prinsgården som kan hjälpa dig till bättre sömn.

Det finns en koppling mellan stress och sömnproblem, där stress kan leda till sömnproblem och vice versa. Alkoholen har en avslappnande effekt och kan även hjälpa dig att att somna in. Tyvärr blir inte sömnkvaliten speciellt bra om man lägger sig med alkohol i kroppen och du vaknar inte med en känsla av att vara utsövd.

Det du kan uppleva under en vit period är att antingen får du en skön utvilande sömn ganska omgående eller så kvarstår sömnproblemen och kan även upplevas som värre då du tagit bort ”medicinen”. Stressproblem visar sig ofta med sömnproblem och det är en signal på att något behöver ändras i livet. Utan sömn kan inte kroppen fungera. Under sömnen slappnar kroppen av och eventuella muskelspänningar avtar. Du kan klara dig utan sömn i några dygn men redan efter ett dygn kommer kroppen och psyket börja fungera sämre.

Nya studier har visat att längre sömnbrist inte är så lätt att kompensera utan att sömnbristen ackumuleras i kroppen och att det inte är så enkelt att sova igen missad sömn som man tidigare trott. Kom ihåg att det tar tid att förändra sina sömnmönster. Det finns också kvällsmänniskor som känner sig som mest aktiva på kvällen, med stor vakenhet och hög koncentrationsförmåga då. Kvällsmänniskor kan oftare få problem med för lite sömn då de måste tvinga sig upp på morgonen efter att gått och lagt sig sent.

Fem sätt att få bättre sömn

1. Kaffe/nikotin/alkohol. Undvik koffeinhaltiga drycker som kaffe innan sänggående då de annars bara piggar upp. Det samma gäller energidrycker och nikotin som sätter igång systemet med förhöjd puls och ökad vakenhet. Alkohol är sövande men ger sämre djupsömn och funkar inte i längden.

2. Slappna av. Lär dig en avslappningsteknik, yoga eller mindfulness som kan användas vid insomning och vid eventuella uppvaknanden.

3. Rutiner. Eftersträva regelbunden dygnsrytm, stig upp och gå till sängs samma tid varje dag.

4. Mat. Undvik såväl intag utav tung måltid nära sänggåendet som att försöka somna hungrig. Ät kvällsmat någon timme innan du ska lägga dig.

5. Sovrumsmiljö. Sovrummet ska vara tyst, mörkt och lagom svalt. Ljud påverkar sömnkvaliteten även om du inte vaknar, så använd då öronproppar. Undvik att ha dator, mobiltelefon eller annat som påminner om arbetet i sovrummet och räkna inte antalet sovtimmar. Vänd istället bort eventuell urtavla.

Text och foto: Samtala Prinsgården AB som startades i oktober 2012 och arbetar med rehabiliteringsprogram för människor med ett drog- och alkoholberoende. Samtala arbetar också med handledning av personal inom människovårdande yrken.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.