Så blir du kvitt magproblemen

Så blir du kvitt magproblemen

Problem med magen? Då är du inte ensam. Förstoppning, diarré, gaser eller smärta efter måltid är vanliga besvär i dagens samhälle. Men det går att åtgärda – genom rätt sorts bakterier.

Visste du att …

 • Du har 10 x fler bakterier i din mage jämfört med totala antalet kroppsceller
 • Du har 100 x fler virus i din mage jämfört med totala antalet kroppsceller
 • Dina mikrober representerar 150 mer genetisk information jämfört med din kropp
 • Människans arvsmassa har sitt ursprung från bakterier 30 % och virus 70 %  
Positiva effekter av probiotiska bakterier:
 • påverkar immunsystemet
 • påverkar nervsystemet
 • ökar motståndskraften mot infektioner
 • motverkar överväxt av skadliga bakterier i tarmen
 • förbättrar näringsupptaget genom ökad enzymaktivitet och förbättrad kvalitet på tarmslemhinnan
 • stimulerar tarmperistaltiken
 • reducerar bildningen av giftiga slaggprodukter i tarmen och minskar därmed risken för cancer
 • motverkar indirekt åderförkalkning, genom att minska på bakomliggande inflammatoriska processer.
 • påverkar kroppsvikten och kroppslukten

Tecken på en frisk tarm:

 • en frisk tarm tömmer sig 1-3 ggr/dag
 • en frisk tarm luktar inte illa
 • en frisk mage är inte uppblåst och svullen
 • en frisk tarm är inte förstoppad
 • en frisk tarm drabbas inte av diarré
 • en frisk mage och tarm kan smälta maten

Källa: Probion

En balanserad bakterieflora är nyckeln till en gladare mage och en bättre hälsa. Trots det får vi i dag i oss allt mindre av de nyttiga bakterier som hjälper oss att hålla kroppen frisk. Det sägs att stenåldersmänniskan fick i sig fyra gånger mer fibrer, tio gånger mer antioxidanter och tio tusen gånger fler mjölksyrabakterier än vad dagens västerlänning normalt får i sig.

– Moderna studier visar att en frisk bakterieflora i tarmen inte bara hjälper oss att bryta ner föda och ta upp näring. Dessutom stimulerar den immunförsvaret, skyddar tarmen mot infektioner och stoppar farliga bakterier från att producera giftiga slaggprodukter. Studier har också visat att ett ökat intag av just mjölksyrabakterier är ett effektivt sätt att hålla bakteriefloran i balans, förklarar Lennart Cedgård, läkare, innovatör och vd för Wasa Medicals.

sites/default/files/lennart_0.jpgDr. Lennart Cedgård

Följden av obalans i tarmen

En balanserad bakterieflora har, enligt doktor Cedgård, alltid varit en naturlig del av vår kropp som till och med påverkar funktionen hos våra gener. När bakteriefloran är i obalans klarar kroppen därför inte av att hålla farliga bakterier i schack, bryta ner och ta upp föda eller stå emot infektioner.

– En obalans i tarmfloran kan därför orsaka en lång rad vanliga besvär som matsmältnings-problem, fetma eller övervikt, diabetes, kroniska tarmsjukdomar, allergier och till och med cancer. Väldigt många människor i dagens samhälle lider av dåligt fungerande mage och tarm. Det kan vara förstoppning, diarréer, gaser, smärtor efter måltid, uppkördhet, sura uppstötningar med mera. Oftast vet inte människor vad en frisk tarm innebär. Dessa besvär tar mycket av vår energi och belastar hela kroppen.

Livsviktigt för magen med friska bakterier

Vår moderna kost gör att vi får i oss allt mindre av de mjölksyraproducerande bakterier som hjälper till att skapa en balanserad tarmflora.

–  Mjölksyrabakterier är mer än tre miljarder år gamla och utgör livets ursprung. De representerar grunden för den livskraft, som gör att mage och matsmältning kan fungera väl. Under största delen av människans och mikrobernas historia har vi via kosten fått i oss stora mängder av mjölksyraproducerande bakterier genom intag av mjölksyrade grönsaker, mjölkprodukter och fisk samt från färska frukter och grönsaker. I dag är läget förändrat. Genom att vi nästan helt har övergått från att använda mjölksyrafermentering som konserveringsmetod till kyllagring och allehanda konserveringsmedel, har intag av nyttiga mjölksyrabakterier kraftigt reducerats. Tarmfloran utsätts för större påfrestningar genom felaktig kost med för högt intag av snabba kolhydrater, protein, transfetter och läkemedel som antibiotika och miljögifter samt stress. Alla dessa faktorer stör vår tarmflora. Vår moderna livsstil skadar vår tarmflora.

Många väljer därför att ta kosttillskott som innehåller dessa bakterier. Enligt doktor Cedgård är det dock viktigt att vara noggrann när man väljer produkt. Ett vanligt problem är nämligen att bakterierna har svårt att överleva hela vägen från produktion, lagring och sedan ner till tarmen. Mjölksyrabakterier bör användas vid de flesta typer av störningar i magtarmkanalen. Bästa effekten blir det om bakterierna är levande och med bibehållen livskraft.

– Om du ska få i dig mjölksyrabakterier är det livsviktigt att de är oskadade och levande. Wasa Medicals har därför utvecklat ProBion. Ett kosttillskott som garanterar 70 – 90 procent levande och super-vitala bakterier även efter 30 månaders förvaring i rumstemperatur. Dessutom skyddas bakterierna från magsyrorna på vägen ner till tarmen genom skyddande slembildande molekyler. ProBion innehåller även ”matpaket” som ger bakterierna näring för att maximera deras effektivitet, avslutar doktor Cedgård.

Läs mer här.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.