Så blir du av med ryggsmärtorna

Så blir du av med ryggsmärtorna

Spenderar du många av dina arbetstimmar framför datorn? Och delar av din lediga tid framför TV:n? Att sitta på fel sätt kan vara skadligt för kroppen och är ett av de vanligaste orsakerna till ryggproblem.

Om du under en tid har lidit av besvär i rygg, nacke eller axlar på grund av felaktig belastning så försvinner inte problemen över en natt genom mirakelkurer.

–        Visst kan man ta värktabletter för att tillfälligt lindra värken, men vill man bli frisk på sikt får man helt enkelt ta reda på orsakerna till besvären och sen lära sig hur man får en frisk och stark kropp för framtiden. Detta eftersom det ofta är relaterat till att man sitter för mycket och rör sig för lite, säger Bo Tindemark på Scanergo.

Ofta uppstår problemen genom att man sitter med fel hållning när man arbetar i kombination med att man inte motionerar tillräckligt. I många fall går det inte att göra mycket åt att man har ett stillasittande jobb därför utvecklade sjukgymnasten Robin McKenzie en metod för att minska problemen problemen med ryggbesvär orsakat av fel hållning och dålig sittställning.

Metoden valde han att kalla för MDT eller Mekanisk Diagnostik och Terapi – men som i folkmun kallas för McKenzie-metoden och finns även med egenbehandlingsböcker om hur man snabbt och effektivt kan lindra värk i ryggen, nacke och axlar.

Det finn också en rad hjälpmedel som kan förhindra att hållningsrelaterade problem uppstår. Dessa ger också en effektiv behandling på den som dessutom redan är drabbad.

Metoden fungerar alltså både i förebyggande och behandlande syfte. Viktigt är att sitta med rätt typ av ryggstöd i stolen, soffan, fåtöljen eller i bilen för att få rätt hållning. Dessa stöd kan kallas svankstöd, ryggrullar, ländryggsstöd med mera. Vilket ryggstöd man väljer beror på dels hur lång man är och om man sitter på en stol med ryggdyna som har fast eller mjuk stoppning.

 Använder ni rätt ryggstöd i svanken när ni sitter och följer instruktionerna i Egenbehandlingsböckerna ges rätt förutsättningar för en bättre rygghälsa. Böckerna visar vilka orsakerna är till att besvären uppkommer och tydliga instruktioner i övningar som Du själv kan utföra. Du får en allmänbildning i ryggproblematiken. De allra flesta har behov att sitta rätt på arbetsplatsen i en kontorsstol med ett ordentligt ryggstöd. De flesta kontorsstolar har en fast stoppning men oftast otillräckligt stöd för svanken.

Scanergo har ett antal självbehandlingspaket med ett ryggstöd som är anpassad just för kontorsstolar inklusive en Egenbehandlingsbok för ryggen. Det är viktigt att man får rätt typ av stöd i svanken som passar till din kroppslängd:
För personer över medellängd > 180 centimeter  https://www.scanergo.se/web/article.asp?artID=1477

För personer med medellängd 165-179 centimeter  https://www.scanergo.se/web/article.asp?artID=1478 

För personer under medellängd < 164 centimeter https://www.scanergo.se/web/article.asp?artID=1479

Inge Forchhammer, legitimerad sjukgymnast, som arbetar på Lidingö Fysioterapi använder dagligen MDT-metoden och svankstöden i sitt arbete . Metoden har hjälpt många, och Inge säger att ibland kan det räcka med att själv förbättra sin hållning.
– Det bara att sätta sig på en stol och känna efter hur kroppen reagerar i olika positioner. Ganska snabbt kommer du hitta vilken ställning som känns bäst. Utifrån det köper du ett stöd som passar dig, säger hon.

Text: Redaktionen

Vill du bli av med dina ryggproblem? Läs mer här

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.