En frisk och glad mage har stor betydelse för vår hälsa. I dag lider hälften av alla svenskar av magproblem – något som ofta orsakas av stress och en dålig kost. Maria Jernsdotter Björklund, legitimerad sjuksköterska tipsar om hur du återställer magens balans och blir av med dina magproblem.
Magen är kroppens centrum och därmed central för vårt välbefinnande och vår hälsa. I dag lider hälften av alla svenskar av magproblem, det visar en undersökning utförd av Novus och Kronans Droghandel.
– För många har det gått så långt att man vant sig vid sina besvär och att man tror att ska vara så här. Orsakerna till magproblem kan variera men ofta beror det på en kombination av stress och dålig mat. Detta skapar onödig ångest och än mer stress som i sin tur kan leda till en än sämre hälsa, säger Maria Jernsdotter Björklund är legitimerad sjuksköterska med inriktning mat och hälsa, bemötande i vården samt föreläsare.
Låt magen få semester
Under semestern är det många som njuter lite extra, vilket inte alltför sällan påverkar magen. En god idé är därför att ge magen själv semester efter semesterfirandet.
– En magsemester innebär en tid av lugn och ro för att lyckas hålla hundra procent fokus på kroppen. Under tre dagar undviker du konsekvent socker, gluten, mejeriprodukter, kaffe och nikotin. Du äter varm mat och dricker mellan måltiderna, inte i samband med maten. På så vis hinner munenzymerna göra sin del av matsmältningen, säger Maria.
Vidare tipsar Maria om att göra förändringar steg för steg och lite i taget.
– Ge kroppen en chans att vänja sig. När du sedan ska återgå till en varierad kost har du en möjlighet att utvärdera vad du mår bra av. Prova olika råvaror, dokumentera varje dag vad du äter och hur du mår under dagen. Får du ett bakslag är det bra att kunna gå tillbaka till anteckningarna.
Brist på bitterämnen
För att matsmältningssystemet ska fungera optimalt menar Andreas Hammering, läkare och specialist på alternativmedicin, att det även är viktigt att få i sig bitterämnen.
– Eftersom de flesta föredrar sött och salt har bittra ämnen till stor del tagits bort från spannmål och grönsaker genom förädling. Bitterämnena i dagens mat är därmed svagare än förr men självklart lika viktiga för en balanserad kost.
Våra matsmältningsvätskor – saliv, galla, bukspott och tarmsekret, stimuleras speciellt av bitterämnen och för att de essentiella matsmältningsenzymerna ska vara effektiva kan det vara en god idé att tillsätta bitterämnen.
– Med ett par droppar Bitterstern utblandat i vatten före och/eller efter måltid får kroppen den nödvändiga dosen. Bitterstern består av 17 aromatiska örter som alla bidrar till en normal matsmältning. Bitterstern innehåller också fänkål som normaliserar vid gaser och gasbildning. Maskros som kan bidra till en normal mag- och leverfunktion, är en annan ingrediens i Bitterstern, berättar Andreas.
Ät i lugn och ro
Vidare är det viktigt att äta i lugn och ro, något som ofta är lättare sagt än gjort. I dag äter vi medan vi tittar på tv, knappar på mobilen eller läser tidningen.
– Detta beteende stör vår mage. Undvik att göra annat än att just äta under minst en måltid om dagen. Sitt ner och ät tillsammans med personer som du känner dig bekväm med. I dag är det vanligt med jobbmöten under lunchen, men det bästa är om du inte räknar måltiden som jobbtid. Ät långsamt och fokusera helt på smakerna i maten – öka din medvetenhet när det gäller din kropp, säger Maria.
Viktigt med rätt andning
Även andningen är central för vår hälsa och en glad mage. Den senaste tiden har många helt omärkligt ändrat sin andning till en tät och ytlig sådan. Man håller igen och drar in magen istället för att dra ner luften djupt i magen.
– Detta bidrar till en ond cirkel. En bra andning ger oss bättre hållning och underhåller lugn och ro i systemet. Oxytocin, som gör oss lyckligare, tillitsfulla och lugna, frigörs vid alla sorter av god beröring, även när vi andas djupt och våra inre organ rör vid varandra. Det betyder att när du till exempel skrattar uppstår en sorts inre massage av organen som stimulerar bildandet av oxytocin.
Lär dig slappna av
Ett välfungerande matsmältningssystem kräver även att vi lär oss slappna av och varva ner.
– När vi stressar, blir rädda eller drabbas av ångest aktiveras vårt kamp- och flyktsystem (det sympatiska systemet). Det som händer är att kroppen förbereder sig för kamp och flykt. Hjärtat börjar slå fortare, du börjar svettas och det utsöndras adrenalin och andra hormoner som gör oss mer effektiva. På andra sidan har vi lugn- och rosystemet (det parasympatiska systemet). När detta aktiveras frigörs välbefinnande hormoner som oxytocin och endorfiner.
– Båda systemen är nödvändiga men det är viktigt med balans. Har du vart inne i en stressig period för länge är det dags att väcka lugn- och rosystemet, slappna av och på så sätt underlätta ditt matsmältningssystem, avslutar Maria.
Text: Emma Sandström