Så håller du buffén fräsch

Så håller du buffén fräsch

Dop, bröllop och konfirmation. Skolavslutning och studentmottagning. Tillfällena att fira brukar vara många i försommartider. Bjud många och duka upp en härlig buffé. Planera mängden och ta hand om maten så minskar du svinnet och risken att bli magsjuk.

Buffé är ett både spännande och bra alternativ när gästerna är många, och alla inte kommer samtidigt. Gästerna kan själva förse sig av det de gillar och tål. Tänk på att ha alternativ för dem som inte tål exempelvis gluten, mjölk eller ägg, och för dem som äter enbart vegetariskt. Med sunt förnuft och våra enkla råd, bevarar du allt det goda i maten och håller gästerna friska.

 

I förväg:

  • Laga gärna mat i förväg och frys in.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit sjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd alltid rena redskap, håll arbetsbänken ren och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Kyl ned större mängder tillagad mat genom att dela upp i mindre behållare så den svalnar snabbare, eller genom att sätta kastrullen i kallt vatten och röra om tills maten svalnat. Ställ därefter in i kylskåpet eller frys in så snabbt som möjligt.

Mat som tål att stå framme

Det finns mycket mat som passar på en buffé. Bröd, grönsaker, hårdostar och salami är exempel på bra livsmedel som tål att stå framme, utan att tappa i smak eller bli hälsofarliga. Fisk och skaldjur, majonnäsröror och skalade ägg är däremot betydligt känsligare och tappar snabbt i både smak och kan i värsta fall bli hälsofarliga om de inte hålls kylda.

Vid servering:

  • Tvätta händerna innan du plockar fram och lägger upp maten.
  • Lägg inte upp all mat på en gång – fyll hellre på med fräsch mat efterhand.
  • Med kylklampar under brickor eller uppläggningsfat håller sig maten kall och god. Ibland finns kub- eller krossis i storpack att köpa i större matvarubutiker eller på restauranger. Den kan användas både till att kyla drycker och till effektfulla uppläggningar.
  • Skydda maten mot flugor, särskilt om den står framme utomhus. Täck över maten med plastfolie eller använd särskilda flugnät.
  • Ta snabbt hand om och kyl ned eventuella rester.
Mer information finns på livsmedelsverkets hemsida.
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras