Spända muskler och dålig träning är två vanliga faktorer som pekas ut vid ryggsmärta. Micke Dahlström, Leg Kiropraktor menar dock att det är finns fler viktiga orsaker som ofta glöms bort men som ligger till grund för ryggsmärta.
Det är förvisso sant att spända muskler och/eller en felaktigt liggande kota orsakar smärta. Men bilden är mycket större än så. De spända musklerna är ofta ett försvar – de försöker skydda dig. Smärta är ett vaningssystem, en signal som talar om för oss at något är fel, men smärtan svarar inte på frågan ”vad är fel?”, bara att ”något är fel!”.
Ryggsmärta kostar idag samhälle, företag och den enskilde individen åtskilligt med pengar och lidande varje år. Men måste det vara så? Vi är väl uppbyggda på samma premisser? Sant är att vi har lika antal muskler, samma benstruktur och så vidare, men där slutar likheterna. Vi har olika arbetsuppgifter och arbetspositioner, vi tränar olika mycket och med olika saker. Det spelar egentligen ingen roll om ni vänder er till en kiropraktor, naprapat eller massör. Det viktiga är deras syn på läkning och hälsa.
Varför viktigare än vad
Dessvärre är det så att många terapeuter enbart fokuserar på vad som ska göras. En massör masserar och använder en viss teknik; hur. Men detta svarar inte nödvändigtvis på frågan: Varför ryggsmärtan uppstod. Jag föreslår att ni hittar en terapeut som börjar med frågan varför och går ”utåt”.
Ryggsmärta beror nämligen ofta på obalans eller trauma. Föreställ dig att du enbart tränar höger kroppshalva i två år. Vad händer då om du bestämmer dig för att gå ut och springa? Då måste vänster kroppshalva arbeta lika mycket som den högra, vilket kommer att resultera i att du får ont. Vilket kallas för en muskulär obalans. Bra, tänker en del, då kan jag gå och träna bort smärtan men så funkar det tyvärr inte. I så fall skulle sjukgymnaster och PT:s göra underverk, men det gör de sällan för smärtpatienter.
När du tränar musklerna behövs det nerver och dessvärre är det så att muskler i ”vila” får en sämre nervförsörjning, vi kan kalla de att hjärnan tappar kontakten med dessa. Så först måste vi etablera kontakt, sedan kan du gå och träna upp de svaga musklerna.
Vad beror det på att musklerna tappar kontakten? Ja, dels är det snedbelastningen i vårt dagliga liv men en stor del beror också på hur vi mår mentalt: Hur vi trivs på jobbet, med vår partner, hur stressade vi är över att inte räcka till. Denna mentala aspekt är ofantligt mycket vanligare när det gäller smärta än man kan tro.
Om du varje går omkring med felaktigt rädslor, fobier etc, så kommer du förr eller senare att få smärta någonstans i kroppen. Därför är det viktigt att programmera om dina inre program så att du får ett annat rörelseschema och korrekt muskelbalans. Det är också därför du inte kan ta hjälp av någon som bara fokuserar på vad som ska göras, utan du måste fokusera på varför problemen uppstår – de mentala bitarna som föranlett felprogrammeringen i din kropp.
Råd:
– Se till gå varje dag efter efter jobbet, ca 20 minuter, för att förbränna stresshormoner
– Sitt på en platesboll varje dag, ca 10-15 minuter, spelar ingen roll om det är på jobbet eller framför TV’n.
– Drick mycket vatten.
– Träna yoga minst en gång per vecka.
– Lär dig stretcha höftböjaren, det är den stora boven vid ryggsmärta.
– Hitta en terapeut som arbetar utifrån varför och inte en som fokuserar på vad och hur de gör.
– Lär dig EFT eller någon annan form av teknik som du lätt kan använda mot smärta och/eller emotionella besvär.
Text: Micke Dahlström, Leg Kiropraktor, Master of KINOpractic Therapy, Grundare av KINOpraktik.