Renata Chlumska: Vad håller jag på med?

Renata Chlumska: Vad håller jag på med?

Hon var första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest, den enda människan hittills som rundat 48 stater i USA av egen kraft och nu laddar hon för rymden. Äventyraren Renata Chlumska slutar aldrig att imponera och inspirera. Inte bara med sina expeditioner, utan också genom sin inställning till livets alla utmaningar.

 

Redan som liten var Renata Chlumska på jakt efter nya utmaningar. Hon utövade flertalet sporter, campade med familjen och fascinerades tidigt av naturen. Men att bli professionell äventyrare var inget hon drömde om.

 

– Jag visste inte ens att man kunde bli det, när jag var liten fanns exempelvis inget friluftsgymnasium. Som person har jag alltid varit väldigt nyfiken och äventyrslusten har alltid funnits där. År 1995 gick jag en klätterkurs men hade då inga tankar på att bestiga Mount Everest eller att bli professionell äventyrare.


 

sites/default/files/Renata Chlumska äventyrare.jpgRenata Chlumska på Skinnarviksberget i Stockholm 

 


Vägen till Mount Everest

Genom klätterkursen träffade hon den professionella äventyraren Göran Kropp. Han öppnade upp en helt ny värld och 1996 följde Renata med på Görans expedition till Mount Everest. Med sin packning cyklade Göran från Stockholm till Nepal, besteg berget och cyklade sedan hem igen. Som baslägerchef och ansvarig för filmteamet stannade Renata i baslägret – men på vägen hem till Sverige gjorde hon Göran sällskap på cykel.


– Där uppstod min dröm om att själv bestiga världens högsta berg. Jag började planera och ta reda på vad som krävdes för att jag skulle klara av det. Hur jag skulle ta mig dit, vad jag behövde kunna, vilka höjder jag behövde vara på innan … Jag tog ett steg i taget och ett år innan avfärd la jag upp ett träningsprogram. Ju närmare avresan kom, desto intensivare blev träningen. Jag var otroligt fokuserad och ville inte komma till berget och känna att jag skulle ha tränat lite till.


 

sites/default/files/Renata Chlumska Göran Kropp.jpg1996 cyklade Göran Kropp och Renata Chlumska från Mount Everest till Stockholm

 


En klättrares klassiker

År 1999 stod hon på toppen och blev därmed den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest. Lusten till att upptäcka mer växte och ganska snart bestämde hon sig för att genomföra en klättrares klassiker – Seven Summits. En utmaning som innebär att bestiga de sju högsta bergen på de sju kontinenterna. Femton år senare var även den utmaningen förverkligad.


– Jag har en önskelista om vad jag vill göra och även om jag har genomfört ett äventyr tillkommer andra. Under mina expeditioner upptäcker jag alltid något nytt och jag träffar människor som inspirerar till nya äventyr. Därefter börjar en dröm ta form och jag lever med tankarna dagligen. Det tar lång tid att förbereda sig inför en expedition och det kostar pengar. Ju större projektet är – desto mer kostar det.


sites/default/files/Renata Chlumska mount everest.jpg1999 blev Renata Chlumska den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest

 


”Hur sjutton orkade jag?”

Nästa stora äventyr som lockade Renata var att runda de 48 lägre staterna i USA – helt genom egen kraft. Expeditionen planerades tillsammans med Göran, men efter en olycka hösten 2002 gick han bort. Trots tragedin bestämde sig Renata för att genomföra expeditionen på egen hand. Resan påbörjades 2005 och under 439 dagar färdades hon i kajak och på cykel genom öken och floder, över berg och hav. Den 15 september 2006 slutfördes expeditionen. Renata blev den första och är hittills den enda människan som utfört expeditionen.


– När jag tittar tillbaka kan även jag fråga mig ”hur sjutton orkade jag?”. Men just där och då var jag så fokuserad och dedikerad. Jag hade levt med projektet så länge. När jag paddlade runt USA hade jag exempelvis ingen familj. Alla har olika möjligheter, förmågor och förutsättningar. Det går absolut inte att jämföra sig själv med andra. Man ska vara realistisk, alla behöver inte göra allt. Ställ dig frågan ”vad är det jag vill?”. Formulera ditt mål och bryt ner det i delmål. Börja med att ta små steg och lär dig det du behöver. Tänk långsiktigt, det är okej att det tar tid och man blir inte världsmästare på en gång.

 

”Vad håller jag på med?”

Även om den fysiska och psykiska påfrestningen har varit extrem under perioder, har Renata alltid slutfört de expeditioner hon tagit sig an.


– Tankar som ”vad håller jag på med?” och ”är det värt det?” kommer och går i olika situationer. Men jag är ganska beredd på att de kommer. Innan jag ger mig ut på en expedition är jag inställd på att det blir jobbigt. Jag kommer vara hungrig och jag kommer att bli kall. Det är viktigt att känna sig trygg. Jag lever med projektet långt innan och jobbar med att visualisera dagarna. Att jag slår upp tältet, tar mig upp, står på toppen och sedan tar mig ner. Det är okej att tillåta sig själv att känna att det är tufft och man får inte vara för hård mot sig själv. Däremot är det ingen ursäkt för att inte fullfölja sin dröm. Alternativt är att strunta i det, men då kommer man inte dit man vill.


 

sites/default/files/Renata Chlumska Lockssmall.jpg2006 avslutas Around America Adventure, äventyret som tog 439 dagar att genomföra

 


Blir du aldrig rädd?

– Jag har aldrig haft en näradödenupplevelse. Men självklart har jag hamnat i situationer där jag har blivit väldigt skärrad och tänkt ”det här är inte bra”. Jag har lärt mig att hantera rädsla och jag är inte rädd för att vara rädd. Rädsla är en känsla och en känsla tar inte livet av någon, det är i sådana fall konsekvenserna. Jag ser rädsla som en varningssignal till att jag måste behålla fokus.


Redo för rymden

Nästa äventyr som står på tur är en resa till rymden. Biljetten bokade hon 2010 – till priset av 1,5 miljoner kronor. Och likt Mount Everest hoppas Renata på att hon blir den första svenska kvinnan att besöka universum.


– Jag är osäker när jag får åka, kanske om två, tre år. Men det spelar ingen större roll, när det väl är dags kommer jag att vara redo. Det behöver inte vara fel att längta. Jag vet att resan till rymden kommer vara fantastisk. Bara tanken av att det går att åka dit är häftig i sig. Sedan ser jag fram emot att uppleva tyngdlösheten och att se jorden från ett annat perspektiv. Det är en sak att se det på bild, men en helt annan sak att uppleva det själv.


 

sites/default/files/Renata Chlumska rymden.jpgNu förbereder sig Renata Chlumska för rymden

 


Premiär för Kropp Challenge

Förutom att rymden står på tur har Renata startat upp ”Kropp Challenge”. Ett äventyr till minne av Göran med inspiration från hans expedition till Mount Everest.


– I Kropp Challenge får man möjlighet att följa Görans fotspår i en svensk variant. Äventyret går ut på att cykla till Kebnekaise, bestiga berget och sedan cykla hem igen. Det handlar om att utmana sig själv och ha ett mål att se fram emot. Anmälningsavgiften går oavkortat till stöd i Nepal, bland annat till den skola som Göran engagerade sig i redan 1997.


Är det något äventyr du aldrig skulle ge dig på?

– Det är stor skillnad i dag nu när jag har barn, de gör att jag inte vill vara hemifrån. Det tar för mycket tid att förbereda sig och vara iväg. Och även om det finns mycket jag vill uppleva och se, så vill jag hellre vara hemma. Det är fördelen med rymden, den resan är kort. Jag hinner i princip med rymdresan mellan lämning och hämtning på dagis!


Vad är det viktigaste du har lärt dig under dina expeditioner?

– Människan klarar mycket mer än vad vi tror. Även när man tror att krafterna är helt slut finns det alltid mer att hämta. I dag är vi ganska otränade till att ta fram det där lilla extra, men när vi klarar det kan vi ta oss vart vi vill.

 

 

 

Foto: Privat, David Thunander studio CA

Hår och makeup: Catherine Dichy

Text: Hanna Larsson


Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras