Vi fortsätter på tema grillning, för vilket matlagningssätt är mer somrigt, gott och socialt än det? Inför helgen bjuder vi därför på Madeleine Rybecks meny med recept för grillad laxsida med potatis, fetaoströra och tomatsalsa.
Recept till din grillmeny
Hel laxsida med potatis på grillen
Ingredienser, 4 port:
– 1 laxsida, färsk
– 1 tunt skivad citron
– 1 tunt skivad tomat
– 800 g potatis skuren i mindre bitar
Gör så här:
1. Grilla potatisen i ett foliepaket på medelhög värme ca 15 minuter. Lägg laxen med skinnsidan ner och fördela tomater och citron över hela. Salta och peppra.
2. Låt grilla ca 10 minuter eller tills den fått en jämn, ljusrosa färg. Servera med en fetaoströra och/eller en ljummen tomatsallad. Recept på det hittar du nedan.
Fetaoströra
Ingredienser, 4 port:
– 1 paket fetaost
– 3 dl matyoghurt 8 %
– skal av 1/2 lime
– Rosmarin, timjan, salt, peppar
Gör så här:
1. Smula fetaosten och blanda med övriga ingredienser.
Tomatsalsa
Ingredienser, 4 port:
– 4 hackade stora tomater
– 2 skivade klyftor vitlök
– 1 hackad lök
– Salt, peppar
– 2 msk camelinaolja
– 1/2 hackad chili
Gör så här:
1. Lägg allt i folie på grillen 5 minuter, rör om hela tiden, låt röran bli mjuk och ljummen.
2. Servera direkt.
Text och foton: Madeleine Rybeck
Recepten kommer från Madeleine Rybecks nya kokbok Fitnesscoachens funktionella- vardagskost som fungerar som en guide för dig som vill lära dig laga nyttig vardagsmat som inte är varken krånglig eller tidskrävande. Boken finns att köpa endast på fitnesscoachenshop.com