När du vill äta något läckert, festligt och hälsosamt utan att krångla till det – prova detta enkla recept på spenat- och chèvrepaj med lax. Gjord på en knaprig botten av mandelmjöl passar den även dig som är glutenintolerant.
Spenat är en supergrönsak som är rik på smak, nyttigheter och går att äta på betydligt fler sätt än som ”blad”. Extra god blir spenaten i kombination med ägg och getost.
Spenat och chèvrepaj med lax
Ingredienser, 6 portioner:
Pajbotten:
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk kruskakli
1 msk psylliumfröskal, mald
½ tsk salt
40 g smör
1 ägg
Äggstanning:
4–5 ägg
2–3 dl vispgrädde eller crème fraiche
salt, peppar
Fyllning:
200 g färsk spenat
200 g rökt lax i bitar
2 msk smör eller
kokosolja
1 vitlöksklyfta
1 krm muskot, mald
salt, peppar
100 g riven ost
150 g chèvre, skivad
Gör så här:
1. Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck degen i en springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
2. Vispa ihop ägg, vispgrädde eller crème fraiche. Salta och peppra.
3. Tillsätt fyllning. Grädda pajen i 175 grader cirka 40 minuter.