Knäckepizza är både gott och enkelt att tillaga. Dessutom är knäckebröd rikt på fibrer som ökar mättnadskänslan och som är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. Här är tre goda och enkla recept på knäckepizza!
Knäckepizza
– med pulled pork, picklade tomater och guacamole
Ingredienser:
½ rödlök
saften från 1 lime
1 liten gul lök
1 nypa socker
smör eller olja att steka i
1 dl Prostens tomatsås
1 kaka surdegsknäcke
1 tomat
75 g pulled pork
salt och nymalen svartpeppar
60 g buffelmozzarella
1 dl grovriven ost, gärna Grana Padano blandad med annan ost
1 avokado
urkärnad chili
koriander
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader. Börja med den picklade löken. Strimla rödlöken så tunt som möjligt och lägg den i en skål. Pressa över limesaft och massera in detta i löken. Låt stå under tiden du gör pizzan.
Strimla gullöken. Stek i olja eller smör med lite socker tills den är mjuk. Bred ut tomatsåsen över knäckebrödet. Skiva tomaten och dra isär köttet med en gaffel. Fördela över pizzan tillsammans med löken. Krydda med lite salt och svartpeppar. Bryt mozzarellan i bitar och toppa pizzan med den och resten av den rivna osten. Grädda pizzan i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Kärna och gröp ur avokadon. Mosa fruktköttet med en gaffel och blanda med finhackad chili, rikligt med salt och limesaft. Klicka ut guacamole och fördela picklad lök över den nygräddade pizzan. Avsluta med färsk koriander. Servera direkt!
Knäckepizza
– med kalkon äpple, crème fraiche och fransk senap
Ingredienser:
1 kaka Havreknäcke
1 dl Prostens tomatsås
3 skivor rökt kalkon
½ syrligt äpple
1 tomat
1 liten gul lök smör eller olja att steka i
1 nypa socker
60 g buffelmozzarella
1 dl grovriven ost, gärna provolone blandad med annan ost
salt och nymalen svartpeppar
2 msk crème fraiche
½ msk dijonsenap
½ tsk citronsaft
ruccola
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader. Strimla lök och stek den mjuk i stekpanna med smör, en nypa socker och lite salt. Den ska inte brännas utan bara bli karamelliserad. Bred tomatsås över knäckebrödet. Kärna ur äpplet och skär det i tunna skivor. Strimla kalkonen och skär tomaten i skivor. Fördela allt detta över pizzan.
Bryt mozzarellan i bitar och toppa pizzan med detta och resten av den rivna osten. Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Rör under tiden samman crème fraiche, dijonsenap och citronsaft till en dressing och smaka av med salt och peppar. Ringla lite av dressingen över den färdiga pizzan och toppa med ruccola. Servera direkt!
Vegetarisk knäckepizza
– med tomater, sardeller, parmesan och olier
Ingredienser:
1 kaka Knäcke Normalgräddat
1 dl Prostens tomatsås
3 – 4 sardellfiléer i olja
1/2 dl goda svarta oliver
1 msk små kaprisbär
1 liten gul lök
olja eller smör att steka i
1 nypa socker
urkärnad finhackad chili
½ finhackad vitlöksklyfta
4 halverade cocktailtomater
60 g mozzarella
1 dl grovriven ost, gärna Grana Padano blandad med annan ost
ruccola, flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader. Strimla lök och stek den mjuk i stekpanna med smör, en nypa socker och lite salt. Den ska inte brännas utan bara karamelliseras. Bred tomatsås över pizzan. Fördela sardeller (hacka dem grovt före om du vill), kapris, oliver, vitlök, tomathalvor och chili över pizzan. Krydda rikligt med nymalen svartpeppar men lite salt (alla ingredienser är så salta i sig). Avsluta med mozzarella bruten i mindre bitar och riven ost. Grädda pizzan i ca 10 minuter. Toppa med strimlad persilja och ruccola. Servera direkt!