Recept: Övernattade havregryn – ett bråttom-på-morgonen-tips

Recept: Övernattade havregryn – ett bråttom-på-morgonen-tips

Här är populära matbloggaren Yvonne Lundgrens recept på overnight oat och dito med chiafrön.

Igår var det tydliga “äpplets dag”. Det såg jag på många Instagramkonton som jag följer. Massor av goda recept på allt man kan göra med äpplen.
Jag är så lyckligt lottad som har ett alldeles eget äppelträd som ger helt underbart goda äpplen. Tyvärr har jag ingen aning om vilken sort det är och jag har tänkt så många gånger att jag ska ta reda på det. Ta med ett äpple till någon expert, var man nu hittar en sådan, men det har ännu inte blivit av och jag har bott här med mitt träd i snart 13 år.

Min frukost igår morse var en s.k “overnight oats”. Fritt översatt: övernatten havregryn. Det låter ju lite lustigt med det är helt enkelt havregryn, och lite annat, som man gör iordning på kvällen och låter det stå och gosa till sig i kylen över natten. Helt perfekt om man har bråttom på morgonen. Nu hade jag en lugn söndagsmorgon men jag hade sovit otroligt dåligt hela natten och var grymt tacksam för att jag överhuvudtaget slapp tänka på vad jag skulle äta den morgonen.

Jag brukar blanda (till 1 port.) 1 dl fiberhavregryn, 1 msk chiafrön, lite naturella nötter, kanel och havremjölk i en glasburk med lock (blanda runt allt ordentligt) och ställa in i kylen på kvällen.
På morgonen är det bara att ta fram denna goda blandning och äta som den är i farten, på bussen, i fikarummet på jobbet eller så toppar man den med ytterligare godsaker och njuter den i lugn och ro vid köksbordet.
Jag gjorde det senare alternativet eftersom det var en lugn helgmorgon. Alltså gick jag ut till mitt äppelträd och tog ner ett fint äpple, skivade det och la det över min skål med övernattade havregryn. Jag torrostade också lite pumpakärnor och solrosfrön och hällde över. Så var min usla morgon räddad.

img_4307

I morse gjorde jag ungefär samma sak men då hade ingredienserna inte stått i kylen över natten. Jag blandade direkt i en skål: 1 dl fiberhavregryn med 1 msk chiafrön och hällde över havremjölk(låter det stå och svälla en liten stund). Sedan toppade jag med lite färska frukter, bär och nötter. Superenkelt och alldeles underbart gott, tycker jag.

img_4338

Två varianter av i stort sett samma sak och båda ger en bra start på dagen och är dessutom enkla att göra.

Text och bild: Yvonne Lundgren

Recept: Övernattade havregryn – ett bråttom-på-morgonen-tips
Skriv ut Pin
4 från 1 röst

Recept: Övernattade havregryn – ett bråttom-på-morgonen-tips

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg