RECEPT: Örtstekt abborre med färskpotatis

RECEPT: Örtstekt abborre med färskpotatis

Idag delar jag med mig av ett ypperligt gott recept på abborre. Detta var vår middag igår. Fredrik fiskade upp våra middagsabborrar på morgonen, grävde upp lite färsk potatis ur vårt land, plockade lite örter ur trädgården och lagade till denna ur mitt perspektiv gourmetmiddagen number one!

Här nedan ser du hur du ska gå tillväga för att tillaga din abborre. Vi var tre personer och vi hade lagom stora abborrar till oss var. Får du tag i en jättestor räcker det till som i receptet 2 personer, kanske till och med tre.

Näringsvärdet för en person är:

Protein: 34g, Fett: 14g, Kolhydrater: 19,5 gr. Fibrer: 4,6 gram. Totalt Energivärde Kcal: 354,7

Vitamin D 27,23 microgram. Vitamin C 38,47 milligram. Vitamin B 4,3 mikrogram. Fosfor 397,55 milligram. Kalcium 34,07 milligram. Det finns även bra mycket av både magnesium, natrium och kalium naturligt i abborren vilet gör att abborre är en kanonfisk att äta. Både god och extremt nyttig fisk full med bra vitaminer och näringsämnen som vår kropp behöver. Så ge dig ut till närmaste ställe där du kan fiska och börja meta upp middagen.

Smaklig spis! /Redaktionen

sites/default/files/bild martin skredsvik.jpg

 

Ingredienser

 2 portioner
 
 • 1 rensad abborre, cirka 600 g
 • salt
 • blandade färska örter, timjan, persilja, oregano
 • 1 citron
 • 1 scharlottenlök
 • rapsolja eller rybsolja

Så här gör du

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Skölj eventuellt av fisken i kallt vatten.
 3. Gnid in den med salt på både ut- och insidan.
 4. Fyll upp fiskens buk med örter, skivad citron, klyftad lök och smör. Du kan även binda fast örter på fisken.
 5. Sätt in den i ugnen. Den är klar när den har en innertemperatur på cirka 50 grader. Eller när ryggfenan lossnar lätt. Cirka tid i ugn, 20 minuter.
 6. Ett hett tips är att faktiskt dra av abborrens skinn när du rensar den. Det brukar vi göra, då kommer alla örterna och smakerna fisken tillgodo. Har du kvar skinnet som är rätt tjockt tycker jag attdet blir mindre smak av örterna. MEN, kom i håg att OM du har avdraget skinn så måste du ösa på några gånger under stektiden så din fisk inte blir torr.
 7. Njut med alldeles nyplockad kokad färsk potatis! Bättre sensommarmiddag kan man bara inte få tycker jag.
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras