Vad vore julen utan lite julgodis? Säkerligen helt underbar men kanske inte riktigt lika söt och god. Här är fyra goda recept för dig som vill baka lite nyttigare utan att spendera timmar i köket!
Chokladkyssar
Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 msk kokossocker
2 msk smält ekologiskt kokosfett
3-4 msk vatten
en liten nypa salt
3 droppar pepparmyntsolja (finns att köpa på apotek eller i vissa livsmedelsbutiker)
100 g mörk eller ljus choklad
Gör så här: Blanda samman alla ingredienser utom chokladen i en bunke. Gör kyssarna i önskad storlek. Platta till dem och lägg dem på en tallrik. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa ner kyssarna med en sked i den smälta chokladen tills de är helt täckta. Dekorera med valfri nöt om ni vill. Ställ kallt.
Chokladbräck
Ingredienser:
200 g ljus choklad
valfria nötter, frön och bär till topping
Gör så här: Smält chokladen i ett vattenbad. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper i en form. Strö över rikligt med valfria nötter, frön, gojibär, russin, mullbär eller vad barnen tycker om. Tryck till toppingen lite så det fastnar i chokladen. Ställ kallt. När chokladen har stelnat är det bara att bryta bitar i önskad storlek.
Chokladgodis med dinkelpuffar
Ingredienser:
2 msk ekologiskt kokosfett
1 msk honung
2 msk ekologiskt jordnötssmör
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver
½ dl mandel
4 msk pistagenötter
½ dl dinkelpuffar
Gör så här: Smält samman kokosfett, honung, jordnötssmör, kakao och vaniljpulver på svag värme i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan när alla ingredienser har smält och är klumpfria. Finhacka mandeln och pistagenötterna. Blanda i mandel, dinkelpuffar och pistagenötterna med chokladsmeten. Häll chokladsmeten i minimuffinsformar och ställ kallt tills chokladen stelnar.
Bountybollar
Ingredienser:
5 dl kokosflingor
5 tsk ekologiskt kokosfett
2,5 msk honung
2 msk kokosmjölk det ska vara det krämiga som man hittar överst i en burk.
1-1,5 msk pressad citron
2 krm vaniljpulver
200 g mörk eller ljus choklad
kokos till garnering
Gör så här: Blanda tre deciliter av kokosflingorna med kokosfett i en matberedare. Kör tills det blir finmalet och krämigt. Lägg i resten av ingredienserna förutom choklad och kokos. Kör allt till en krämig massa. Häll upp på en tallrik och ställ kallt en stund. Rulla till bollar i önskad storlek. Ställ in bollarna i frysen ca 30 minuter. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa bollarna i chokladen och strössla lite kokos över. Låt bollarna stå kallt till dem ska serveras.
Recept och foto: Yvonne Lundgren