Lättlagade soppor är gott till både lunch och middag. Servera gärna med ett krispigt fröknäcke för en matigare måltid. Kostexperten Yvonne Lundgren bjuder på nyttiga och goda recept på värmande soppor som passar perfekt för kyliga dagar.
Recept: Fisksoppa
2 personer
Ingredienser:
100 gram torskfilé
200 gram laxfilé
½ paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
en skvätt olivolja
2 tsk tomatpuré
1 kuvert saffran
några kvistar timjan
½ dl vitvinsvinäger
2 dl vispgrädde (eller magrare om man vill)
1,5 dl vatten
ev. lite salt
Skär fisken i ca 2×2 cm stora kuber. Skär paprika i mindre bitar. Finhacka löken och vitlöken. Värm lite olivolja i en gryta och fräs paprika, lök och vitlök mjuka. Blanda i tomatpuré, saffran och timjan. Tillsätt därefter vinäger, grädde och vatten. Låt sjuda ca 7-10 minuter. Lägg i fisken och låt puttra (ej koka) ca 3 minuter. Smaka av och tillsätt ev. lite salt.
Recept: Sötpotatissoppa
4 portioner
Ingredienser:
1 liten lök
1 chilifrukt
olivolja eller kokosfett att fräsa i
500 gram sötpotatis
1 stor eller 2 mindre morötter
4 dl vatten
2 dl kokosmjölk
2 tsk gurkmeja
saften från ½ lime
Hacka lök och chili, fräs i olivolja eller kokosfett i en kastrull. Skala sötpotatis och morot. Tärna och fräs kort tillsammans med lök och chili. Slå på vatten och kokosmjölk och låt allt koka till sötpotatis och morot är mjuka. Pressa i lime. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Recept: Linssoppa
4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 röd chili
1 msk färsk ingefära
olivolja eller kokosfett att fräsa i
2 vitlöksklyftor
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk gurkmeja
1 tetra krossade tomater
1 burk kokosmjölk
3 dl kokta röda linser
1 näve bladspenat
ev. färsk koriander
Skala och hacka löken. Finhacka chilin. Skala och riv ingefäran. Hetta upp olivolja eller kokosfett i en gryta, tillsätt lök och chili. Pressa i vitlöksklyftorna och den rivna ingefäran. Fräs, utan att de får färg. Tillsätt kryddorna och fräs några minuter under omrörning. Häll i de krossade tomaterna och kokosmjölk, rör om och låt koka upp. Tillsätt linserna och låt soppan sjuda i ca 7 minuter under lock tills linserna är mjuka men har tuggmotståndet kvar. Blanda ner babyspenaten, klipp några kvistar koriander och strö över. Servera gärna soppan med en klick naturell kvarg eller en fetare turkisk yoghurt.
Recept: Glutenfritt fröknäcke
Till alla sopporna passar ett glutenfritt fröknäcke alldeles utmärkt.
Ingredienser:
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
½ dl kokosmjöl
½ dl bovetemjöl
½ tsk salt
½ dl olivolja
2 dl vatten
lite flingsalt
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda olja och vatten och blanda med de torra ingredienserna. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut den med händerna så den blir platt. Ta bort det övre pappret. Strö över lite flingsalt och baka mitt i ugnen i ca 1 timme.
Recept och foto: Yvonne Lundgren
Yvonne är kostrådgivare och driver företaget Kropp och Kost. Fler recept och kosttips hittar du på hennes blogg yvonne.sporthalsa.se