Kantareller är oerhört gott och passar utmärkt till hösten. Här kommer Sporthälsas recept på en ljuvlig kantarellsoppa med äpple, timjan och salvia.
Energiberäkningen för detta recept är per person endast: 181 Kcal!
Proteininnehållet är: 3,2 gram
Fett: 11,6 gram
Kolhydrater 14,0 gram
Svampen är sprängfylld med mineraler och spårämnen samt en hel del vitaminer!
Ingredienser till vår kantarellsoppa
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8 dl kantareller eller Karl-Johan. Tar du torkade måste du ta mindre svamp, börja med hälften.
2 äpplen
2 palsternackor
smör
1 tsk timjan
1 tsk salvia
12 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning)
2 dl havrefraiche
salt och svartpeppar från kvarn
Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök. Rensa svampen och hacka den grovt. Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Skala palsternackan och skär även den i bitar. Fräs löken och vitlöken i en klick smör. Tillsätt svamp, äpple och palsternacka. Krydda med timjan och salvia. Fräs ytterligare ett par minuter och häll sedan på buljongen. Låt soppan puttra 20-25 minuter under lock.
Mixa soppan slät med havrefraiche och smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer buljong eller lite vatten om soppan blir för krämig. Toppa gärna med några extra smörstekta kantareller och färsk salvia.
Läs mer: Nytta och nöje med skogssvampen
Läs mer: Finns det nyttigheter i svamp?
ÄT och NJUT!