Knapriga, hälsosamma och goda granola – inte konstigt att den blivit en av de mest populära frukostalternativen. Men ofta innehåller färdigköpt granola en hel del tillsatt socker och det är inte alls svårt att göra din egen. Här hittar du ett recept som både är enkelt, gott, sockerfritt och fullproppat av näring.
Granola har blivit ett vanligt inslag i våra butiker, men är faktiskt inte så svårt att göra själv. Prova till nästa frukost, mellanmål eller varför inte att toppa en dessert med?
Hemmagjord granola müsli
Ingredienser:
- 6 dl fiberhavregryn
- 1 dl linfrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl kokosflingor
- Blandade nötter (t.ex. hasselnötter och mandlar)
- 1 msk kardemumma
- 2 tsk mald ingefära
- 1,5 msk kanel
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk honung (kan uteslutas för helt sockerfri granola)
- 3 msk rapsolja
- 2,5 dl vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda kryddorna med dem torra ingredienserna.
- Blanda honung, vatten och olja i en separat bunke/skål.
- Slå vätskan över grynblandningen och rör ihop.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt (gärna med höga kanter) och fördela blandningen.
- Grädda i ugn ca 35-40 minuter. Rör om cirka var tioende minut.
- När din granola har svalnat kan du tillsätta exempelvis torkad frukt, bär, kokoschips, kakaonibs eller dadlar.
Gillar du granola? Testa fler recept för en lyxig frukost
Vill du unna dig frukost ute istället? Missa inte vår restaurangguide.
Blir denna müsli så hård och lik Pauluns granola?
Ja, det ska den bli!