Recept – enkelt surdegsknäcke med parmesansmör

Recept – enkelt surdegsknäcke med parmesansmör

Surdegsbak behöver inte vara komplicerat. Här är receptet på ett fantastiskt gott och enkelt surdegsknäcke med parmesansmör.

Surdegsknäcke

1 dl skalade sesamfrön

2 dl vetemjöl

1 dl solrosfrö eller pumpakärnor

1/2 tsk salt

½ dl kross linfrön

½ burk (75 g) Bagarens Surdeg*, välj mellan vete och råg

1,5 dl kallt vatten

2 msk olivolja

ev. kummin eller annan krydda efter eget önskemål

olja och havssalt att strö över

Parmesansmör

smör

parmesan

havssalt

Tillagning. Sätt ugnen på 150 grader.
 Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt surdeg, vatten och olja. Rör om till en lös smet. Låt stå 15 minuter. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper (cirka 30×40 cm). Pensla med lite olja och strö över havssalt. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Ta ut plåten och skär i lagom stora bitar. Grädda sedan ytterligare 25-30 minuter. Knäckebröden ska bli krispiga. Låt svalna på galler och förvara torrt.

Ta fram så mycket smör du tror kommer att gå åt. Låt det få rumstemperatur. Riv osten i små strimlor. Blanda cirka två lika delar och smaka av med havssalt.

 

* Bagarens Surdeg från KronJäst är ett smidigt alternativ för dig som vill göra surdegsbaket enklare och mer spontant. Nu tar det bara 4 timmar från tanke till färdigt, hembakat surdegsbröd. Blanda bara med jäst, vatten, mjöl, olja och salt.

Bagarens Surdeg finns både som flytande i mejerikylen och torkad på bakhyllan med smakvarianterna råg och vete. Skillnaden mellan råg och vete är att den sistnämnda är något mer mild i smaken. Grundrecept, som man själv kan variera, finns på förpackningen. Läs mer här.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras