Rör dig och bli av med smärtan i ryggen

Rör dig och bli av med smärtan i ryggen

Två av tre medelålders svenskar har haft ryggont senaste året. Men att röra på sig gör att smärtan försvinner snabbare.

Varje år drabbas var tredje vuxen svensk av kraftig ryggsmärta – och hela två av tre personer mellan 35 och 45 år har haft ont i ryggen senaste året. Nyligen presenterades ny forskning som visar att fysisk aktivitet lindrar akut ryggsmärta avsevärt.
– Man återhämtar sig snabbare i varje fall och minskar risken för att ryggsmärtan blir kronisk. Det fantastiska är att även om det gör ont i början försvinner smärtan efter två till tre dygn, säger Patricia Olaya-Contreras, forskare vid Sahlgrenska Akademin, som arbetat med studien i tre år till Expressen Hälsa.

I studien ingick 109 personer som alla hade smärtor i ryggen och de delades in i två grupper, en grupp som fick hålla sig stilla och en grupp som rörde sig mer.
– Smärtintensiteten var något högre i början hos de som rörde sig mer, men det är normalt eftersom det gör ont när man rör på sig vid ryggskott. På lång sikt var det däremot de som var stilla på grund av sin ryggsmärta som drabbades värst av smärta, säger Patricia Olaya-Contreras.

Så blir du av med värken snabbast

Patricia Olaya-Contreras, forskare vid Sahlgrenska Akademin, ger sina bästa tips.
1. Rör på dig som vanligt. Var aktiv trots din smärta.
2. I början gör ryggskott jätteont. Böj kroppen framåt – i början gör det ont men så småningom kan du gå längre och längre fram.
3. Positivt stämningsläge i kombination med fysisk aktivitet påskyndar återhämtandet.
4. Styrketräning är väldigt viktigt för att förebygga ryggskott.

Källa: Hälsa

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras