Låt oss bjuda på en värmande, smakrik och klimatsmart pumpasoppa till Meat Free Monday-middag eller när det passar dig.
Att äta miljövänligt och vegetariskt är varken dyrt eller svårt, speciellt med en pumpasoppa. Anpassa det du äter efter råvaror som har säsong och låt dessa utgöra basen i din matlagning. Just nu bland annat pumpa och potatis här i Sverige. Och vad passar bättre i höstkylan än soppa? Prova Derins goda pumpasoppa, toppad med krispiga morotschips.
Pumpasoppa
Ingredienser:
– 1 liten pumpa
– 3 potatisar
– 1 gul lök
– 2,5 dl växtbaserad matgrädde
– 1 l vatten
– 1 dl vitt vin
– 2 tärningar grönsaksbuljong
– harissakrydda
– köftekrydda
– chilikrydda
– paprikakrydda
– kanel
– matfett (olja eller smör)
Gör så här:
1. Skala pumpan och ta bort kärnorna. Skala potatisen och skär upp pumpan och potatis i centimetertjocka bitar. Skala och hacka löken. Fräs i matfett i en stor kastrull. Pumpan kan gärna få färg, då den kommer fram i smak.
2. Krydda och häll på vinet. Häll sedan på grädden och låt koka upp. Tillsätt resten av vätskan. Låt puttra tills potatisen och pumpan är helt mjuk. Mixa soppan slät. Tillsätt mer vätska om du vill ha tunnare soppa.
Tips när det gäller kryddningen är att smaka, krydda, smaka, krydda. Köftekrydda är Derins favorit som är en härlig blandning av salt, paprika, lök, vitlök, timjan, svartpeppar, muskotnöt, kryddnejlika och ingefära.
Rökiga morotschips
Ingredienser:
– 2 morötter
– 1 krm Hickory Liquid Smoke
– olja
– havssalt
Gör så här:
1. Skiva morötterna tunt i en mandolin.
2. Lägg skivorna i en skål och droppa på rökaromen. Blanda väl.
3. Fritera i olja tills de är lätt bruna. Lägg upp chipsen på hushållspapper efter de friterats så blir de av med överskottsfettet och blir härligt krispiga.
4. Strö över soppan innan servering.
Smaklig måltid!
Recept och foton: Derin Ivgen.