PT-bloggaren My Martens ryter ifrån: ”Kom igen, sluta vikthetsa och näthata!”

PT-bloggaren My Martens ryter ifrån: "Kom igen

För tjock och fet för att vara PT. Det har träningsbloggaren My Martens fått höra. Nu säger hon till på skarpen: ”För tjock och fet för att vara PT?! Kom igen nu, det är 2017, vi är på tok för medvetna för att hålla på med vikthets och näthat!”, som hon döpt sitt senaste inlägg till.

Om My Martens

My heter jag, 28 år. En av Sveriges största lifestyle-bloggar. Entreprenör och företagare sedan 18 års ålder. Ett maskrosbarn som jobbat och bott på egen hand sedan 14 års ålder. Mamma till Ludvig 5 år. Matte till vovven Tezz och ragdoll-kissen Sture. Evig singel, och trivs bra med det. Skriver just nu på min självbiografi. Jag har gjort en viktresa ner ifrån drygt 100 kg. Jobbar även som PT på SATS där jag brinner för att peppa och motivera människor till att uppnå sina personliga mål.
https://blogg.alltforforaldrar.se/mammamy/

Det är 2017 nu och man tycker ju att världen borde kommit längre än att lägga fokus och energi på andra personers kroppar, och till och med välja att kommentera dem i hatiska kommentarer. Det här är My Martens historia från hennes populära blogg.

 

Överviktig, underviktig, normalviktig?! Du är JÄTTE viktig!!!

Jag får skit ganska mycket skit här inne på bloggen emellanåt. Bla för min vikt och hur jag ser ut!

Nu säger jag ”Fuck off till vikthetsen som leder till ett ohälsosamt liv”

image

Foto: Herman Caroan

Dra mig baklänges så dumt! 

Jag både rasar och kokar inombords över detta! Nu RYTER jag ifrån! På riktigt! 

Jag ryter ifrån i egenskap av MAMMA, PT, Hälsoinspiratör, bloggerska och MÄNNISKA! 

Att sitta och skriva till höger och vänster på nätet bakom sina skärmar och kommentera andras människors utseende och vikt! Det är INTE okay!!!

Jag jobbar aktivt inom träningsbranschen, jag jobbar som Personlig tränare på SATS i Märsta, jag är mamma/gravid tränare, jag jobbar som instruktör, jag är aktiv samarbetspartner på träningsresor, jag är Trendspanare för Hälsa & Fitness! Då finns det en viss klick av människor som tycker att mitt utseende inte är gott nog för detta!

Man tycker inte att min kropp duger som den är!

Då ska jag tala om att jag duger precis som jag är! Med eller utan dessa 13 kilo! Jag är mamma, jag har opererat min diasats (efter graviditet) jag har ärr på kroppen, jag har ärr i själen, jag jobbar AKIVT mot mina personliga mål. Att ha mål är någonting som jag uppmuntrar, dom behöver nödvändigtvis inte handla om en siffra på vågen.

För min del handlar det om att bygga upp mig själ inifrån och ut. Att kunna utöva vissa övningar teknik sikt rätt, tex chins, att vara en FRSK och STARK mamma till mitt hjärta, till min son, till mitt ALLT <3 DET är några av MINA personliga mål! 

jag skriver öppet och ärligt om att jag gått upp 13 kilo i vikt.

 Anledningarna till detta är många, men här ska ni få se några av alla kommentarer från senaste veckorna när min vikt plötsligt har uppmärksammats: ( långt ifrån alla) 

”My, du är ju inte fit direkt… du är ju för fan FET!!!”

”Hahahaha! du ser ut som en stabbig ful tjockis i dom tightsen, jag skulle skämmas som annonsör över hur du pinsamt  visar upp dom trots att du har ett arsle som behöver bantas ner! ”

”Hur fan kan du få jobba för Hälsa & Fitness, du är ingen förebild med din feta dallriga kropp! hahahaha! blogg fitta ta en bantningskur!” 

”My skaffa dig ett riktigt jobb! Skaffa dig ett riktigt liv! Lägg ner bloggen, sök hjälp och sluta som PT! Ta ditt feta arsle och gör någonting vettigt! Du borde skämmas, STACKARS Ludwig som har en sån destruktiv och fet mamma”

”OJ, du har inte gått upp liiite i vikt, är du gravid? Ve, är pappan? haha! är det någons gifta man???” 

”Som PT borde du väl föregå med ett gott exempel åt dina kunder, skulle inte själv ha nåt förtroende om det klev in en PT med 13kilos övervikt och självförtrendet i botten och som ska försöka peppa mig till att komma iform….. då hade jag gett upp efter första försöket!”

Detta är dessvärre långt ifrån allt. En del av mig vill bara stänga ner kommentarsfältet, men en del av mig tycker att det trots allt är en viktig fråga md just vithetsen!

171116-MyMartens-HermanCaroan-154153-0082

Mitt svar till den sista av alla bloggkommentarer, där jag vill lyfta fram min ståndpunkt.  

Hej Marre! 13 kilos övervikt? jag skriver att jag har gått upp 13 kilo i vikt. DET är någonting helt annat, det är inte 13 kilos ”övervikt”.

Oavsett vad, om det Skulle göra att du ger upp efter första försöket till att uppnå DINA mål. ja, då dessvärre säger det mer om dig än om mig som person.

Som PT så handlar det för mig om att guida, coacha och träna mina kunder för att dom ska uppnå sina personliga mål. Det är väldigt individuellt, några exempel på vad jag jobbar med just nu.

Någon vill gå upp i vikt, behöver både öka muskelvolym och fettprocent. Någon rehab-tränar efter opererade diskbråck och tillsammans gör vi allt för att uppnå en starkare och mindre smärtsam vardag. Några jobbar med extra kilon efter graviditet. (Jag är inriktad mamma/gravid tränare) Någon ska tävla och vi övar både teknik och bygger styrka. Någon behöver bli stark i sin vardag. Någon ska snart göra ett fys test som ingår i hens polisutbildning… Jag kan fortsätta HUR länge som helst.

Poängen är följande. Oavsett vad man har för individuella mål, så är min roll som personlig tränare att vara en del av kundens resa mot sina nya mål. Min viktuppgång på 13kilo påverkar inte detta.

Jag har gjort stora förändringar under flera års tid. Operationer, sjukdom, stress och 2 stora livskriser. Sorg efter dödsfall och två flytt på det. Förutom det är jag mamma, och gör mitt bästa för att vara den bästa mamman som jag kan. För min son, som är mitt allt.

Jag bestämde mig en dag för att ”ta tag i livet”. Att prioritera om för att kunna leva det liv som JAG vill leva. Hälsa är ett brett begrepp. Det kan vara väldigt olika från person till person. Jag strävar efter en hållbar hälsa, och att laga och bygga upp min ”trasiga” kropp, att rehabilitera mig stark och frisk. På alla plan. Jag har satt upp mål. Både kortsiktiga och långsiktiga. för förra året, för detta året, och nästa och nästa osv.

Jag är BETYDLIGT närmare idag än vad jag var för bara några år sedan. Jag är 29 år med hela livet framför mig. Jag tar ett steg i taget.

Jag har ett brokigt förflutet och är väldigt stolt över vart jag kommit idag.

Själva viktuppgångens på 13 kilo behöver man inte vara en Einstein för att räkna ut vad som gått snett. Jag har slutat röka. Gått från storrökare till rökfri. Ersatt en del av suget med att småäta. Samtidigt som jag gick in och började utbilda mig, en tung, omfattande intensiv utbildning 6dag/veckan. i månader ringde klockan 04:45 VARJE morgon. Jag gick in och började arbete heltid inom träningsbranschen, som PT, som hälsoinspiratör, som skribent, som instruktör osv. En kombination av två ”sjuk perioder” med träningsuppehåll och rehab som påföljd.

Den senaste omskrivna med operationer var mellan jul och nyår. Akut op, av blindarm och njursten gjorde mig liggande i nästan fyra veckor. DET tar tid att resa sig igen. Oavsett om man är ung eller gammal, smal eller tjock, PT eller inte.

Efter konkursen har jag haft jätte problem med inre stress, och ångest. När man är stressad utsöndrar man kortisol. Kortisolen har gjort att min ämnesomsättning stannat av helt. Jag har ett SKY-högt kortisol värde. Jag fick beskedet, jag är medveten om det och jag jobbar på det. DET påverkar inte min yrkesroll som Personlig tränare. Jag lämnar blodprov var 14.e dag just nu.

Skulle detta påverka min kompetens som PT? TVÄRT om, livet är inte alltid en dans på rosor. Man kommer stöta på både med och motgångar. Både jag själv, men också mina kunder. Jag tar med mig mina erfarenheter, från både med och motgång och använder dom som en nyckel till en framgång mot varje persons individuella mål.

Jag har varit kraftigt överviktig på mina dryga 100 kilo, jag har varit utbränd, jag har (och har fortfarande) erfarenhet av ångest. Jag har varit en periodare med träning, jag har haft matmissbruk och fått opereras pga av diasats efter graviditet (delad bukmuskulatur) Jag har kämpat i TVÅ år med rehab från denna. Jag VET hur kämpigt det kan vara ibland. Men det får mig inte att ge upp, eller att tvivla på mig själv. Tvärt om, det motiverar mig bara ännu mer. I tränings och hälso branschen blir man aldrig fullärd.

Jag älskar min kropp, både med och utan 13 kilos viktuppgång. Jag älskar mitt jobb och mitt yrke. Men framförallt så brinner jag från hjärtat för att jobba med människor som vill göra en livstidsförändring! / My Martens

Detta var alltså mitt svar till den sista av kommentarerna….

Som PT förväntas jag inspirera, peppa och motivera mina kunder. Det är MITT ansvar. Som bloggerskan förväntas jag peppa inspirera och motivera människor.

Jag har VALT detta. Både att arbeta som bloggare och som PT. Jag ÄLSKAR mina yrken och är från hjärtat stolt, glad och tacksam över att få jobba med det som just jag brinner för.

Men det ger ändå inte någon rätten att sitta och håna och kränka mig pga av min vikt. Jag kan ta kritik, jag klarar av att bli ifrågasatt, jag accepterar att man inte alltid tycker lika.

MEN att sprida vikthets och attackera mig och andra pga av vikt och utseende, DET går bort!!! 

IMG_6165

För några veckor sedan låg jag såhär. Jag kunde inte gå pga av smärtorna, benen vek sig och jag var liggande i nästan fyra veckor, NU har jag rehab tränat och rehabtränar fortfarande….  DET är styrka det! 

image

Detta var min första bild efter operationen av min diastas. ( Ska skriva ett helt inlägg om bara detta, men inte nu ikväll)

Jag hyllades av tio-tusentals mammor för att jag vågade dela med mig av min story, och min operation. Tack för det <3

En delning, dvs en diasats är SÅÅÅ vanligt. Många kan träna upp den, men vissa kan inte göra det. jag kunde inte träna ihop det, jag behövde sy ihop min diasats. En stor och omfattande operation som krävt TVÅ års hårt slit och rehab träning!

 När denna bilden publicerades så  halades jag inte bara. Jag hånades igen, för mina breda höfter, mitt tjocka ”arsle” och mitt mulliga ansikte! SUCK!  

my-martens-mage-efter2-650x975

_DS_1978

-Kom igen nu, det är 2017!!!!!

Vi är på tok för medvetna för att hålla på med vikthets och näthat! 

_DS_1993

Foto: Pavel Maira

Hoppas att mitt budskap gått fram!

Fokusera på helhetshälsan! Var stolt över dig själv, med eller utan kurvor! Med eller utan muskler, Träna får att du MÅR bra av det! Fokusera på det positiva istället för det negativa! Ta ett sig i taget!

Som min morbror säger ”Det är aldrig försent att börja, men alltid för tidigt att sluta” 

Hälsningar Mamman, Ptn, Träningsinspiratören, poddaren, MÄNNISKAN

/My Martens 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.