Protein och c-vitamin – viktigaste näringsämnena för svenskarna

Protein och c-vitamin – viktigaste näringsämnena för svenskarna

Protein och c-vitamin är näringsämnena vi anser är viktigast att få i oss regelbundet, det visar en ny undersökning.

I takt med att hälsomedvetenheten ökat har också försäljningen av proteinrika livsmedel ökat. Samtidigt har försäljningen av kosttillskott och så kallade proteinbars ökat. I en ny undersökning* uppgav fler av dem som tränar regelbundet att protein är en viktig näringskälla jämfört med dem som inte tränar. Gruppen som tränar äter inte heller kött i samma utsträckning för att få i sig protein.

Branschorganisationen Svenska Ägg menar att vi går över ån efter vatten då det mest naturliga kosttillägget är just ägg. Christer Rosén är näringsexpert och disputerad inom Livsmedelsteknik. Han har arbetat med äggbaserade nutritionsprodukter sedan slutet av 90-talet.

 – Näst efter bröstmjölk är ägg den mest kompletta naturliga proteinkällan och innehåller alla de essentiella aminosyror som musklerna behöver. Ett enda ägg ger dig ungefär sju gram fullvärdigt protein. Dessutom får du i dig i stort sätt alla näringsämnen som kroppen behöver genom ägg – allt förutom c-vitamin, säger Christer Rosén.

 För att på ett enkelt sätt ta reda på hur många ägg man behöver för att tillgodose sitt dagsbehov av protein har Svenska ägg utvecklat en digital äggkalkylator i samarbete med Christer Rosén.

 – Du matar in vikt, ålder och hur fysiskt aktiv du är, därefter räknar kalkylatorn ut hur mycket protein du behöver per dag och hur många ägg det motsvarar, säger Christer Rosén.

* Undersökningen är genomförd av CMA (centrum för marknadsanalys) på uppdrag av branschorganisationen Svenska Ägg. Totalt deltog 405 personer i undersökningen.

 

Text: Redaktionen

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras