Promenera mera! – 10 goda effekter du får av en promenad

promenera

Att promenera är minst lika bra som löpning med många positiva effekter – för miljön, din kondition och välmående. Men visste du att promenaden också påverkar både din aptit, kreativitet och humör? När du är hemma och ex. klar med din underhållning på ComeOn, ta en promenad i stället för bilen och ta trapporna i stället för hissen. Här hittar du ännu fler fördelar med att promenera.

10 goda effekter du får av att promenera.

 1. Kondition
  Du kan faktiskt promenera i tillräckligt rask takt för att bli svettig. Genom att promenera i intervaller, där du växlar mellan att gå i ett snabbare tempo och i ett lugnare, så pressar du upp pulsen ytterligare.
 2. Muskler
  Vill du ha en välformad rumpa, tonade lår och smidiga ben så är gång perfekt.  Varje steg pressar benmusklerna och gör dem starka. För att ge rumpan en extra skjuts så får du större effekt av att gå i uppförsbacke eller i trappor.
 3. Aptit
  Att andningen hinner med sägs vara det bästa sättet att reglera aptiten då kroppen inte känner sig lika slutkörd. Genom att promenera där intensiteten hålls nere – tillskillnad från till exempel löpning, så påverkas inte matbehovet av förbränningen promenaden ger.
 4. Välbefinnande
  En promenad fungerar avstressande så även den mest stressiga dag gör det dig gott att få åtminstone en kvart. Dessutom har promenader en positiv inverkan på humöret och kan till och med lindra besvären hos en person med depression.
 5. Kreativitet
  Nästa gång du funderar över något, gör det på en promenad. I en undersökning visades det att kreativiteten ökade med hela 60 procent i jämfört med de som satt ner.
 6. Tillgänglighet
  Du behöver varken infinna dig i någon lokal eller ha vissa redskap tillgängliga. Till skillnad från löpträningen behöver du inte ens värma upp. Promenera runt i din trädgård eller i kvarteret, promenaden finns var du än är.
 7. Benstomme
  Genom att gå i kuperad terräng där du påfrestar kroppen ännu mer så stimulerar du kroppen att stärka skelettet. Risken för benskörhet minskar med hela 40 procent om du är en flitig vandrare.
 8. Blodtryck och kolesterol
  Musklerna förbränner både fett och kolhydrater och ger dig en ökad ämnesomsättning. En halvtimmas rask promenad kan få ditt blodtryck att sjunka med hela fyra procent.
 9. Förbränning
  För varje kilometer så förbränner du ju faktiskt kalorier. Du kan lugnt räkna med att det försvinner en kalori per kilo kroppsvikt för varje kilometer – på det viset försvinner lätt 500 kalorier under en timmes rask promenad.
 10. Utmana dig själv!
  Ta hjälp av stegräknaren i mobilen. Det är en bra träningspartner som håller koll på dig. Utmana dig själv och försök gå längre för varje vecka.

promenera

Text: Alice Kleiva

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.