Premiär för ny tävling under Vansbroveckan 2015

Premiär för ny tävling under Vansbroveckan 2015

Vansbro Swimrun är en helt ny tävling som har premiär under Vansbroveckan 2015. Den omfattar 18,1 kilometer och går att genomföra i par eller i ett stafettlag om sex personer. Tävlingsformen passar för arbetskamrater eller kompisgänget som vill testa på Swimrun.

Vansbro Swimrun

När: 1 juli 2015.
Start: Klockan 16:00 i Vansbrosimningens arena. 
Partävling: Två deltagare i klasserna herr, dam eller mix.
Stafett: Lag med sex deltagare, kan bestå av både damer och herrar.
Mer info: Vansbrosimningen.se

Tord Hederskog
Titel: Sportchef, Vansbrosimningen.
Ålder: 54 år.
Bor: Nås, Vansbro.
Familj: Fru sedan 33 år, fem barn och ett barnbarn.
Fritid: ”Jag ägnar mig åt idrott på fritiden, som orientering.”
Bakgrund: Tord Hederskog har tidigare varit elitorienterare strax utanför landslaget, han ingick bland annat i Göteborgs Tiomilalag. Tord Hederskog har även jobbat på orienteringsförbundet som kartansvarig, och han har också varit it-konsult fram till 2008. Han är sportchef på Vansbrosimningen sedan 2013. Vansbroveckan äger i år rum 27 juni till 4 juli.

Som namnet antyder, innebär swimrun en kombinerad tävling med simning och löpning. Allt fler har fått upp ögonen för tävlingsformen på senare tid, men den är trots allt inte särskilt ny, swimrun-tävlingar har arrangerats i Sverige i nästan tio år. Vansbrosimningens program har utökats med både triathlon och motionslopp på cykel de senaste åren. Steget till en swimrun-tävling känns därför inte särskilt stort, och det finns en nära koppling till evenemangets historia.

– Känner man inte för att springa kan man ta en simsträcka och vice versa. Vi tror att det ger fler möjlighet att delta i laget och ta del av gemenskapen som omgärdar tävlingen, samtidigt som man får ett mål att träna mot, säger sportchef Tord Hederskog, sportchef på Vansbrosimningen.

Tävla tillsammans
Att Vansbro Swimrun egentligen är två tävlingar i en, ger fler möjlighet att delta utifrån olika förutsättningar. Stafettlaget som innehåller sex deltagare kan bestå av både herrar och damer. Varje deltagare gör en sträcka, antingen i simning eller löpning. Till skillnad från stafetten gör de tävlande i partävlingen samtliga sträckor tillsammans. Partävlingen är också indelad i tre klasser, dam, herr och mix.

– Vi vill skapa en tävling där man kan tävla med sina kompisar eller arbetskamrater, berättar Tord Hederskog.

Ett familjearrangemang
Totalt mäter distansen 18,1 km. Distansen är fördelad på tre sträckor löpning (15,1 km) och tre sträckor simning (3 km). Löpningen är förlagd till varierad terräng, alltifrån myrmark till grus och asfalt. Simsträckorna är i Vansbrosimningens 3-kilometersbana, varav de två första sträckorna simmas medströms och den avslutande sträckan simmas motströms. Förutom att det blir en rolig tävling är Vansbro ett riktigt familjearrangemang.

– Det vi erfar är att våra deltagare upplever det som det mest familjevänliga arrangemanget av dem som ingår i En svensk klassiker. Det märker jag tydligt när jag är ute och pratar på mässor och andra tävlingar. Folk säger att ”det är trevligt i Vansbro”. Vi har en fördel av att det är sommar och fint väder för det mesta. Det är kortare avstånd än i de andra tävlingarna. Man behöver inte vänta hela dagen på att en familjemedlem eller kompis ska ha simmat i mål. Det tar runt 1,5 timme. Då kan man umgås efteråt.

Antalet deltagare blir högt även i år.

– Vi väntar oss lika många deltagare som förra året. Vi har ett tak för själva huvudloppet, Vansbrosimningen, på 9 000 deltagare. Vi hade totalt sett, på alla loppen, nästan 15 000 deltagare förra året.

Vansbroveckan försöker knyta ihop den helg som inleder veckan med den helg som avslutar den.

– Vi har aktiviteter i Vansbro hela veckan. På måndag och tisdag erbjuder vi våra funktionärsföreningar att visa upp vad de gör till vardags. Fiskeklubben som hjälper oss med banmarkeringen kommer till exempel att ha en fisketävling, dansklubben anordnar dans i mattältet. Vi kommer att arrangera en matmässa samma dag som swimrun går, där lokala matleverantörer etcetera visar upp sina produkter. 

Vansbroveckan betyder mycket för Vansbro kommun i rena siffror.

– Vi gjorde en turistekonomisk undersökning efter förra årets evenemang, som talade om att våra besökare spenderade 43 miljoner under simmarhelgen.

Tord Hederskog har själv inte gjort En svensk klassiker.

– Nej, skrattar han, tyvärr inte. Jag har kört Vasaloppet och simmat sträckan som funktionär. Jag har gjort Halvvättern. Jag har inte sprungit Lidingöloppet, så jag har lite kvar.

Som sportchef får Tord Hederskog ibland roliga frågor.

– En tjej som hade köpt en ny klocka undrade hur djupt det var i älven eftersom klockan bara var vattentät till 50 meter. 

Läs mer på: Vansbrosimningen.se

Foto: Mickan Palmqvist
Text: Daniel Atterbom

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.