De flesta familjer verkar ha någon slags form av tacostradition och det är lätt att fastna i gamla hjulspår. Här kommer vår matbloggare Lisa Johanssons tips på hur tacosen blir lite roligare.
Kombinationen av tortillabröd, färs, guacamole och hackade grönsaker är mångas favorit, och hela grejen med att man själv plockar det man vill ha ger en lite extra mysig stämning. Själv är jag inget särskilt stort fan av maträtten, men tack vare mina taco-älskande kollegor landade även jag vid Icas texmex-hylla förra fredagen.
En fördel med hela plocka-det-du-vill-ha är att du själv väljer hur bra du vill göra din tacos. Ett bröd fyllt med enbart färs och ostsås är kanske inte det mest optimala ur näringssynpunkt, men fyll på med diverse grönsaker och din tallrik kan bli en fullpoängare. Tröttnat på klassiker som majs, tomat och gurka? Testa något av följande!
- -babyspenat, plommontomater, basilika, butternutpumpa
- -avokado, bananskivor, oliver, fetaost, smält mozzarella
- -mangoldsallad, kikärtor, röda linser, kyckling, mangobitar
- -lax, spiskummin, rårivna morötter, äppeltärningar
Och mina personliga favoriter som pimpar vilken taco som helst:
- -Koriander & Lime
- -Romsås
Romsåsen blir föga förvånande alltid ifrågasatt; i min familj har den alltid varit en så självklar del av denna maträtt att det var först när jag flyttade till Stockholm som jag insåg att romsås inte är ett spanskt tillbehör, utan något som av en slump blivit en specialitet hos familjen Melin-Johansson. I vilket fall kan jag varmt rekommendera er att testa, såsens sälta binder sig fantastiskt bra med allt det kryddiga!
Jag körde på en relativt klassisk variant, givetvis med romsåsen på plats…
Önskar er en fortsatt trevlig vecka och så småningom taco-fredag!
Läs mer:
Nyttiga tacos utan socker
Recept på supergoda vegetariska tacos
Fish tacos
Text och bild: Lisa Johansson. Läs mer på hennes blogg.