Pilgrimsvandring i pittoresk miljö

Pilgrimsvandring i pittoresk miljö

Nuförtiden blir pilgrimsvandringar vanligare och vanligare. Och det kanske inte är så konstigt att det blivit populärt igen – vi behöver andningshål i vår stressade och speedade tillvaro.

Under medeltiden vandrade omkring en halv miljon pilgrimer per år till aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien. Pilgrimsvägen, som den kallas, är ett av Spaniens 37 världsarv.
Det är inte bara av religiösa skäl man gör en pilgrimsvandring. Idag har vandringarna blivit som ett alternativ till en aktiv semester men med lugnare förtoner. Göran och Chri Helén är vana resenärer och när de hörde talas om pilgrimsvandringar blev de nyfi kna. I höstas genomförde de sin första vandring till Santiago de Compostela.
– Det bästa med vandringen var att komma ifrån allting och bara kunna stänga av för en stund, säger Chri.
– Och en stor behållning var alla människor man mötte, fyller Göran i.

Förberedelserna handlade mycket om utrustningen, vad skulle de ha för ryggsäck och hur mycket kunde man ha med sig? De fi ck tipset att packningen skulle utgöra ungefär en tiondel av deras vikt och de lyckades de nästan hålla. De kontaktade Spaniens turistbyrå som gärna hjälpte till med information och kartor.
Den ”franska” pilgrimsvägen till Santiago de Compostela är totalt 800 km och börjar i Frankrike. Deras vandring sträckte sig från orten León till Santiago de Compostela – en sträcka på drygt 300 kilometer. Vandringsleden är utmärkt på ett bra sätt och det går inte att missa var man ska gå. Längs lederna fi nns både härbärgen och hotell.
Härbärgerna är antingen kommunala eller privata och standarden varierar något. Finns även hotell som håller högre klass. Det fi nns även små restauranger och cafér så man behöver absolut inte gå hungrig. Vi har fått ta del av deras vandring genom deras dagbok. Så följ med till Santiago de Compostela – det är både uppför och nedför. Fötterna värker och ibland sover man dåligt. Vägen är tidvis lång men hela tiden kantad av fantastiska natur och kulturupplevelser…. Skribent: Katarina Wilk

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.