Personlig tränare – ett yrke att satsa på?

Personlig tränare – ett yrke att satsa på?

Vill du bli personlig tränare? Då ska du inte vara rädd för att jobba hårt – även om framtiden ser ljus ut. Att vara PT handlar nämligen inte bara om att hjälpa kunderna att gå ner i vikt eller bygga muskler.

Personlig träning blev populärt först under 80-talet med start i USA. Då ansågs tjänsten mycket exklusiv eftersom det främst var filmstjärnor som tränade med PT. I Sverige blev begreppet bekant först i början av 90-talet. Intresset tog fart i slutet av 90-talet och i dag är det en av de största träningstrenderna som råder.
            – Intresset för att anlita personlig tränare och för att utbilda sig till PT har bokstavligt talat exploderat de senaste åren. Det öppnar ständigt nya träningscenter runtom i Sverige och allt fler av gymmens medlemmar vill träna med en PT, säger Liselott Kågström, vd, SAFE Education.

Ett yrke i förändring
I början efterfrågades framför allt tips och råd gällande gymträning. I dag är kundkretsen betydligt bredare och orsakerna till att klienterna anlitar en personlig tränare skiljer sig stort. Något som ställer högre krav på personliga tränare.
            – Många vill ha hjälp att komma igång, andra vill nå sina träningsmål mer långsiktigt. För allt fler är kost och stress vardagens största utmaning och nu vill man även ha råd om sin hälsa i allmänhet. Fler börjar också efterfråga alternativa träningsformer till klassisk träning. Det blir allt mer populärt att träna utomhus och inför specifika utmaningar såsom En Svensk Klassiker.

Mer än bara träning
Ett gediget intresse för träning och hälsa är givetvis självklart för dig som vill bli personlig tränare. Men för att lyckas som personlig tränare krävs det mer än enbart ett stort hjärta för träning.
            – Personlig tränare är ett serviceyrke och det krävs ett stort engagemang för att etablera sig på marknaden. Du måste gilla människor och gå igång på att se resultat hos andra. I princip inget gym anställer en personlig tränare på heltid, därför behöver du vara en skicklig säljare för att få klienter. Man måste jobba hårt och mycket – ibland gratis, för att skapa en kundbas.

Högre krav på utbildning
Vill du öka dina chanser för att få jobb och samtidigt känna dig säker i din nya roll som PT, ska du vara noggrann med vilken utbildning du väljer. En av de första svenska grundutbildningarna inom personlig träning genomfördes av SAFE Education. Utbildningen startade 1995 och sedan dess har företaget utbildat flera tusen personer inom personlig träning.
            – För ungefär tio år sedan räckte det med att man var duktig och intresserad av träning för att arbeta som PT. I dag kräver kedjorna att du har en PT-utbildning och många vill att din utbildning ska omfatta cirka 200 lärarledda timmar. Det viktigaste du bör tänka på är att du väljer en helhetsutbildning. Specialiserar du dig endast på en specifik träningsmetod begränsar du dig. För att lyckas på marknaden behöver du även få kunskap i kommunikation och sälj och marknadsföring. Ta dig tid till att läsa igenom utbildningens innehåll, be om referenser och se över skolans mål, visioner och pedagogik.

Ljus framtid
Även om det kan låta kämpigt att nå toppen och skapa sig en karriär som PT, är behovet av nya personliga tränare stort. Enligt Nordens ledande träningskoncern SATS ELIXIA behöver Sverige cirka 300-500 nya personliga tränare varje år.
            – Att anlita en personlig tränare är en uppåtgående trend. Fler behöver hjälp, inte bara med sin träning utan även med återhämtning, stress och andra livsstilsfrågor. I framtiden kan vi räkna med att yrket kommer att breddas ytterligare. En personlig tränare kommer arbeta allt mer som hälsocoach och ha ett större helhetsperspektiv på träning och hälsa, avslutar Liselott.

 

Text: Redaktionen

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.