Bjud på en saftig pepparkakscheesecake för stämningsfullt och uppskattat julfika. Här hittar du både ett gott socker- och glutenfritt recept och ett klassiskt. Något för varje tycke-, smak- och eventuella allergier med andra ord.
Sockerfri pepparkakscheesecake
Ingredienser:
- 4 ägg
- Sötning med sötma motsvarande ca 75 gram socker
- 125 g smör
- 200 g philadelphiaost
- 2,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 2 msk bakprotein
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk pepparkakskryddo
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Vispa sockerersättning och ägg poröst, smält smöret.
- Vispa ner smör och philadelphiaost.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
- Smöra en sockerkaksform och ”bröa” med kokosflingor.
- Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.
- Servera gärna med vispad grädde och lingon.
Recept: Åse ”56kilo” Falkman Fredrikson
Klassisk pepparkakscheeseckake
Ingredienser:
- 300 g cream cheese
- 1 1/2 dl farinsocker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 1 msk ljus sirap
- 1 krm salt
- 1/2 tsk ingefära
- 1/2 tsk kanel
- 1/4 tsk muskot
- 1 krm kryddnejlika
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader C och förbered en springform genom att smörja in den med smör och lägga bakplåtspapper i botten.
- Krossa pepparkakorna till fina smulor, antingen i en blender eller genom att lägga dem i en plastpåse och rulla en kavel över. Kombinera med smält smör och farinsocker till en smulig men fast deg. Häll upp i formen, tryck ut till en jämn botten och grädda i 8-10 minuter. Låt svalna.
- Sänk ugnsvärmen till 160 grader C. Vispa cream cheesen till en slät konsistens innan du tillsätter socker och fortsätter vispa.
- Vispa ner ägg och vaniljsocker till en slät smet och avsluta med att tillsätta alla kryddor, sirap och salt.
- Placera springformen i en större form eller djup plåt. Häll upp smeten ovanpå den gräddade botten och placera den större formen i ugnen. Häll sen kokande vatten i den halvvägs upp på sidorna av springformen.
- Grädda i 30-40 minuter och håll lite koll efter 25 min för att inte grädda för länge. När den är genomgräddad och inte kladdig, stäng av ugnen och låt cheesecaken stå där inne i en timme.
- Låt cheesecaken stå i rumstemperatur i 1-2 timmar och förvara sen i kylen i minst 8 timmar innan servering. Dekorera på valfritt sätt.
Recept och samtliga foton: ”Baka med mig”-Vendela