Godast sill gör du själv med härlig smak av örter och grönsaker. Här hittar du tre recept att prova till påsk eller andra festliga stunder.
Hemlagat vinner i stort sätt alltid när du vill ha något gott, så även när det gäller godast sill. Både med tanke på att du själv kan välja smaksättning utifrån vad du och dina gäster gillar och känslan av att ha skapat något från grunden. Här två goda recept med sill och en vegansk med morötter från Säsongens Bästa.
Påskens godaste sill med grönt – 3 recept
Basilikasill
4 portioner
Ingredienser:
- 1 förpackning 5-minuterssill à 420 g
- 1 kruka färsk basilika
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk majonnäs
- Skal och saft av en lime
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Ta upp sillen och skär den i centimeterstora bitar.
- Hacka basilika grovt.
- Rör ihop crème fraiche och majonnäs, riv ner vitlök och limeskal och pressa i limesaften.
- Smaka av med salt, vit- och svartpeppar.
- Lägg ner sillen och basilikan och blanda.
- Låt allt stå och dra ett dygn innan servering.
Morotssill, vegansk
4 portioner
Ingredienser:
- 4 morötter
- 1 dl ättikssprit
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 5 kryddpepparkorn
- 3 vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- 2 msk färsk dill
Gör så här:
- Koka upp ättika, socker och vatten och lägg i pepparkorn och lagerblad.
- Skala och skär upp morötterna i lagom stora slantar.
- Lägg ner morötterna i en burk och häll över lagen.
- Blanda ner dillen och låt dra ett dygn innan servering.
- Om morötterna går åt direkt går det fint att bara lägga ner nya i lagen.
Svanebergasill
8 portioner
Ingredienser:
- 2 förpackningar 5-minuterssill à 420 g
- 2 dl majonnäs
- 1 dl vispgrädde
- ½ dl lag från sillen
- ¾ dl Kalles Kaviar
- 1 tsk citronpeppar
- 1 tsk strösocker
- 20 droppar Worchestershiresås
- 2 krukor dill, hackad
- 20 cm purjolök, hackad
- 1 rödlök, hackad
Gör så här:
- Låt sillen rinna av och skär i centimeterstora bitar, spara lag till såsen.
- Blanda majonnäs med grädde, lag från sillen, Worchestershiresås, kaviar, citronpeppar och socker.
- Hacka rödlök, dill och purjolök och rör ner i såsen.
- Lägg ner sillen och låt stå kallt i ett dygn.
Bilder och recept: godast sill från Säsongens Bästa