Visst är det skönt att ha en fast dag i veckan då du alltid vet vad du ska äta? Torsdag är ju stora pannkaksdagen i många hem, men det behöver inte betyda att du måste äta exakt samma sak varje vecka. Pannkaka går att variera på många sätt och här hittar du tre hälsopiffade varianter.
En enkel rätt som blivit väldigt populär på senaste åren är bananpannkaka. Säkerligen går pannkakan även att laga på plåt i ugnen om du gör en större sats, annars är mindre plättar det vanligaste.
Bananpannkaka
Ingredienser 1 portion:
– 1 banan
– 3 ägg
– 1 msk kokosolja eller smör att steka i
– ev. 1 msk chiafrön
– en nypa salt
– Gott till: vispgrädde, keso, bär, frukt, nötsmör, agavesirap, kokos, nötter
Gör så här:
1. Mixa och stek. Ät och njut!
Ungspannkaka med bär
Ingredienser 1 plåt:
– 2 ½ dl vetemjöl
– 6 dl mjölk
– ägg
– tsk salt
– 2–3 msk smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
3. Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet.
4. Smält smöret i en långpanna. Tillsätt eventuellt bär, äppelskivor med kanel, banan eller annat gott.
5. Häll smeten över och grädda 20–25 min.
Vår bloggare Lisa har gjort en annan matig och näringsrik variant av ugnspannkaka.
Ugnspannkaka med rotfrukter
Ingredienser 4 portioner:
– 2 stora morötter
– 1 liten purjolök
– 3 dl grovt mjöl, t.ex. grahams
– 6 dl mjölk/havremjölk
– 4 ägg
– 1,5 dl vatten
– Salt & peppar
– Lite smör till formen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smöra en ugnsform som rymmer 4 portioner.
3. Riv morötterna grovt, skiva purjolöken.
4. Vispa ihop mjöl, ägg, mjölk, vatten och kryddor till en jämn smet. Fördela rotfrukterna jämt i formen, häll över smeten.
5. Tillaga i ugnen i 25-30 minuter.
Text och foton: Anna Lissjanis
Recept: Anna Lissjanis och Lisa Johansson