Det måste inte vara måndag för att äta vegetariskt. Risotto di orzo alle zucchine e basilico är en ny spännande variant på risotto som blivit en vardagsfavorit för många på middagsbordet. Här hittar du det goda receptet.
Orzotto med zucchini och basilika
Ingredienser för 5 portioner:
– 1 pkt Zeta Orzo-mix Ekologisk 250 g
– 3/4 dl Zeta Olivolja Classico eller Originale
– 1 stor zucchini tärnad
– 2 st vitlöksklyftor hackade
– 10 st färska basilikablad strimlade
– 200 g handskalade räkor eller
– 1 pkt Zeta Halloumi 200 g
– 1/2 dl Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio
Grönsakbuljong:
– 1 morot skalad
– 1 tomat
– 3 st blekselleristjälkar
– 1 gul lök
Gör så här:
1. Börja med buljongen: Fyll en stor kastrull med 1,2 liter vatten, häll i grönsakerna och låt koka i 30 minuter.
2. Medan buljongen kokar tärnar du zucchini och strimlar basilika. Håll buljongen varm.
3. Stek zucchinin, basilikan och vitlöken, salta och peppra och lägg åt sidan.
4. Värm 3/4 dl olivoljan i en kastrull, häll i Orzo-mixen och fräs i ca 2 minuter, rör om hela tiden.
5. Häll 3 slevar varm buljong i kastrullen, rör om hela tiden, fortsätt att hälla buljong (1 slev i taget) tills Orzo-mixen känns ”al dente”.
6. Tillsätt de stekta zucchinitärningarna och basilikan, rör om och häll i lite mer buljong. Häll i 1/2 dl olivolja och rör om i ytterligare 3 minuter.
7. Lägg upp på tallrik, garnera med färsk basilika och servera med färska handskalade räkor eller stekt halloumi i skivor.
Text: Anna Lissjanis
Recept och foto: Zeta.nu