– hjärtstartare bör spridas brett
En insparad hjärtstartare kan kosta dig livet. Hjärtstopp drabbar män och kvinnor i alla åldrar med något större risk i högre ålder. Tiotusen svenskar om året får plötsliga hjärtstopp.
–En hjärtstartare borde vara lika självklar på jobbet som plåster, säger Jonas Köpcke på Vitri Medical i Nacka utanför Stockholm. Hans företag representerar Cardiac Science som är en av de hjärtstartare som finns på marknaden. Företag och organisationer gör av med mycket mer pengar på kaffe till personalen än att se till att man har kunskap och utrustning för att rädda liv om olyckan skulle vara framme. -Jag har svårt att se vilka argument man använder för att förklara varför man inte skaffat sig hjärtstartare till sin organisation.
Eniga hälsoexperter skulle förmodligen hålla med honom. Läkarskråets hållning idag är att många dör i onödan och att hjärtstartare borde spridas och att många fler måste lära sig hjärt och lungräddning och att använda de moderna lätthanterliga maskinerna.
Omsvängningen är total jämfört med hur man såg på frågan i slutet av förra seklet. Då skulle hjärträddare endast få användas av medicinskt utbildad personal. Nu har man ändrat attityd. Men det verkar fortfarande gå trögt att få ut budskapet brett i samhället.
Den 5 juli gick dock 12 tunga experter ut i DN och klargjorde hur viktigt det är med hjärtstartare för att rädda liv. Man pekade på att 750 svenskar dör i onödan varje år och man vill på fem års sikt åtgärda detta.
Maskinerna av idag innehåller inspelade tydliga instruktioner och är i stort sett idiotsäkra att använda, även om det finns skillnader mellan olika modeller.
–Klarar hjärtstartarna ex vis amerikanska FDA:s krav är de kvalitetsäkrade, upplyser Jonas Köpcke. Det borgar för att man inte köper på sig en dålig produkt. De som har väl utvecklade självtester och dessutom snabbt anpassar sin funktion till den aktuella patienten vinner också fördelar när det blir nödläge. Då kan man vara säker på att man snabbt kan sätta in de åtgärder som krävs – man har inte lång tid på sig.
Enligt Jonas Köpcke råkar ungefär 10 000 personer ut för hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige varje år. Femtusen personer får hjärt- och lungräddning, men av dessa räddas bara var tionde idag.