Omega 3 är positivt för hjärtat

Omega 3 är positivt för hjärtat

I en ny omega 3 -studie, under ledning av professor Lars Rydén, ifrågasätter man omega 3 fettsyrornas hälsoeffekt. Studien konkluderar att det inte är någon vits att äta kosttillskott med omega 3 och att det inte har någon effekt på hjärthälsan. Konklusionen är stick i stäv med vad EFSA (European Food Safety Authority) nyligen har konkluderat och det kan ifrågasättas vad som ligger till grund för studien.

Det visar sig att Lars Rydén endast har använt sig av syntetiska omega-3 fettsyror i den ursprungliga studien, där effekten är omdiskuterad. Studien genomfördes på diabetiker och därmed kan resultaten från studien inte överföras på befolkningen generellt. Dessutom fick de som skulle få placebo i verkligheten olivolja. Olivolja har mycket väldokumenterade hälsoeffekter på hjärtat och har många förespråkare bl.a. bland dem som följer en Medelhavsdiet.    

Världen efter studien ser inte så väldigt annorlunda ut. Det som fortfarande står fast är att:  

  • EFSA har konkluderat att ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA (omega 3 -fettsyror) bidrar till normal hjärtfunktion
  • Det är bevisat i otaliga studier att omega 3 har positiv effekt på hjärtat
  • Krillolja är en marin omega 3 från naturlig källa och har positiv effekt på hjärtat.
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras