Ö till ö fullbokad på en halvtimme

Ö till ö fullbokad på en halvtimme

En av världens absolut tuffaste en-dagstävling avskräcker inte tuffa svenskar. När anmälningen till 2012 års upplaga av ÖtillÖ öppnade så tog det bara 32 minuter innan samtliga 200 platser var bokade.

Nu har deltagarna knappt sju månader på sig att komma i form för den sjunde upplagan av tävlingen från Sandhamn till Utö i Stockholms Skärgård. Tävlingen avgörs måndag 3 september då deltagarna ska ta sig över och mellan 19 öar av varierande storlek. Det betyder drygt 54 km löpning och elva km simning

Loppet motsvarar cirka två Lidingölopp och närmare fyra Vansbrosimningar. Men det är tuffare än så. Löpningen sker ofta i obanad terräng och på hala klippor. Och simningen är ibland bara korta sträckor i sund mellan öar, men också över öppna fjärdar där vågorna kan gå höga. Starten går i gryningen utanför Seglarhotellet i Sandhamn och drygt nio timmar senare springer segrarna i mål utanför Värdshuset på Utö.

Av säkerhetsskäl tävlar man i par och paren får inte vara längre än tio meter ifrån varandra under simningen. Alla lag bär GPS-sändare som gör det möjligt att följa dem i realtid på internet. Sändarna hjälper även organisationen att fördela säkerhetsbåtarna som skyddar lagen vid alla simpassager.

Drygt 70 av lagen är svenska, men det kommer också lag från samtliga nordiska länder och från England, Tyskland, Frankrike, USA och andra. Några av världens bästa långdistanstriatleter söker sig till denna exotiska tävling där de får tävla mot elitsoldater, multisportare av världsklass och vältränade elitmotionärer. Lagen springer i våtdräkter och simmar i löparskor då de inte hinner byta för att hinna i mål i tid. I vattnet är det mellan 11 och 14 grader.

Foto: Malcolm Hanes/ÖTILLÖ2011

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.