Hamnar du lätt i helgens sockerfällor? Med lite fantasi går det att äta både gott och nyttigare. SportHälsas kostexpert Yvonne tipsar om fem godsaker som gör att du slipper hamna i helgens sockerfällor.
I stället för glass – testa proteinfluff
Proteinfluff är ett gott och nyttigt alternativ till vanlig glass – och det är enkelt att tillaga. Mixa 1-1,5 dl halvtinade bär. Häll i en skopa proteinpulver med vaniljsmak och kör med elvisp några minuter tills det blir fluffigt. Tillsätt lite vatten eller havremjölk om det blir för torrt.
Byt ut läsk och saft till en läskande drink
Skär vattenmelon i bitar och mixa tillsammans med hallon, pressad citron, några blad citronmeliss och is. Nyttigt, gott och svalkande!
I stället för ”naturgodis” – satsa på det verkligt naturliga
Vanligt naturgodis i affären innehåller en hel del tillsatser trots att det ofta marknadsförs som ett nyttigt alternativ. Testa i stället att blanda kvarg och turkisk yoghurt som du doppar jordgubbar i. Tillsätt en liten skvätt honung om du önskar sötma. Ställ in i frysen tills yoghurten har stelnat. Plocka fram jordgubbarna en stund innan servering.
Hoppa chipsen – testa kikärtsnacks
Rostade kikärtor är ett bra alternativ för chips eller chilinötsälskaren! Allt du behöver är ekologiska kikärtor, olivolja och valfria kryddor. Spola av kikärtorna, häll ut dem på en plåt och ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Låt kikärtorna svalna och smaksätt med valfria kryddor som exempelvis paprikapulver, chilipulver, örtsalt eller flingsalt.
Skippa mjölkchokladen och satsa på mörk choklad
Genom att smälta mörk choklad (minst 70 procent) och lägga på bakplåtspapper toppad med dina favoritnötter som du låter stelna i cirka 60 minuter får du din egen nyttigare schweizernöt! Eftersom mörk choklad är mäktigare nöjer du dig dessutom med en liten bit – i stället för att äta upp hela kakan på en gång.